NieuwsAl-Qaeda

‘Franse leger doodt leider Al-Qaeda in Noord-Afrika’

Franse militairen hebben in Mali de hoogste leider van terreurorganisatie Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb gedood. Dat maakte de Franse minister van defensie Florence Parly vrijdag via Twitter bekend.

Ben van Raaij
Abdelmalek Droukdel in Mali op archiefbeeld uit 2012. Beeld AFP
Abdelmalek Droukdel in Mali op archiefbeeld uit 2012.Beeld AFP

Abdelmalek Droukdel (50), die als ‘emir’ aan het hoofd stond van alle aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepen in Noord-Afrika en de Sahel, zou samen met enkele vertrouwelingen woensdag in het noorden van Mali zijn gedood. Volgens minister Parly is zijn dood een zware slag voor de terroristische groepen in de regio.

Droukdel, ook bekend als Abu Musab Abdel Wadoud, werd in 1970 geboren in Meftah in Algerije, studeerde wiskunde in Blida en trok in 1996 naar Afghanistan om te vechten voor de mujahideen. Na terugkeer in Algerije trad hij toe tot de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd (GSPC), waarvan hij in 2004 de leider werd. Een jaar later sloot hij zich aan bij Al-Qaeda en doopte GSPC om tot Al-Qaeda Organisatie in de Islamitische Maghreb (AQIM).

Als leider van AQIM werd Droukdel een van de meest gevreesde jihadisten in de regio. Zijn mentor en inspirator was Abu Musab al-Zarqawi, de rechterhand van Osama bin Laden, die in 2006 door de VS in Irak werd gedood. Droukdel zou zelfmoordaanslagen in Algerije hebben geïntroduceerd. In 2012 speelde hij een belangrijke rol bij de razendsnelle verovering (in samenwerking met separatistische Toeareg-rebellen) van het noorden van Mali. Hij vestigde er een fundamentalistisch schrikbewind, waaraan een Franse interventiemacht in 2013 een einde maakte.

Het Franse leger maakte daarna zeven jaar jacht op Droukdel. Vermoed werd dat hij zich de laatste jaren vooral schuilhield in de bergen van Noord-Algerije. Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb is behalve in Algerije en Mali ook actief in Mauretanië en Niger.

Franse militairen hebben bij een eerdere operatie vorige maand overigens nog een prominente jihadist in de regio opgepakt. Volgens minister Parly gaat het om Mohamed el-Mrabat, lid van de lokale afdeling van IS, Islamitische Staat in de Sahara.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden