Franse klassieker voor bij de koffie

Avelinettes (petitfours, ongeveer 30 stuks)

TALLINA VAN DEN HOED

Ik ben geen zoete bakker. Ik mis het geduld om de oven dicht te laten, ik vertik het om alles af te wegen en ga zo maar door. En eigenlijk ben ik ook niet zo'n zoetekauw. Maar ja, ik weet nog wel de eerste keer dat ik een Franse patisserie van binnen zag: de eerste vakantie in Frankrijk, ik zal 5 zijn geweest, al die prachtige taarten, meringues, koekjes, petitfourtjes en chocolaatjes... dat was nog eens wat anders dan de HEMA-vitrine met slagroomtaarten.

Maar ja, zoals het me nooit zal lukken er in een klassieke trenchcoat uit te zien als een echte Française, zo zal ik er ook nooit in slagen zulke mooie Franse taarten te bakken. Dacht ik. Tot ik Tarte tatin in mijn handen kreeg: een gemoderniseerde versie van Ginette Mathiots klassieker Je sais faire la pâtisserie uit 1938. Wellicht kent u het niet, maar dit is het boek waarmee generaties Fransen hebben leren bakken.

Het boek neemt je mee de bakkerij in: wat voor deeg is er? Hoe maak je dat? Wat kan er fout gaan? Wat voor soorten saus, room, pudding en andere heerlijkheden bestaan er? En dan komt het: begrijpelijke recepten, simpel en kort beschreven, naast prachtige foto's en tekeningen. Ik was om. Vouwde ezelsoor na ezelsoor van allerlei dingen die ik nog wilde bakken.

Mijn grut deed mee en zo bakten we ons door de meivakantie heen.

Enig nadeel aan het boek? Er staat geen recept voor croissants in. En aan de hand van Ginette Mathiot had ik zelfs die durven maken.

Deze avelinettes maakten we terwijl ander deeg stond te rusten. Ze hoeven niet te worden gebakken, maar smaken er niet minder om. Ik had het recept uit het boek gehalveerd. Dat was volgens ons bezoek niet nodig geweest: het was zo op.

Doe de noten in je keukenmachine en maal ze op hoge snelheid fijn. Doe dan suiker, koffie en eiwit erbij en zet de keukenmachine weer aan. Meng goed. Haal de messen uit de kom en kneed het notendeeg nog even door, tot het wat minder plakt.

Verdeel het deeg in drie gelijke porties, maak van elk deel een worst en verdeel die weer in tien stukjes. Rol de stukjes tot ze enigszins ovaal zijn en wentel ze door de cacao. Leg ze in de papieren vormpjes en bewaar ze koel. Serveer ze bij de koffie of thee. Is weer eens wat anders dan een koekje. In de koelkast zijn ze, in een afgesloten bak, een paar dagen houdbaar.

Ingrediënten

80 g walnoten

80 g hazelnoten

80 g amandelen

240 g fijne kristalsuiker

2 el heel sterke koffie

half eiwit

3 el cacao

keukenmachine

kleine papieren cakevormpjes

Tarte tatin door Ginette Mathiot, bewerking Clotilde Dusoulier. Uitgeverij Van Dishoeck, 35 euro.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden