Franse justitie: 'Antisemitisme speelde rol bij moord op vrouw (85) in Parijs'

Frankrijk is geschokt door de moord op een 85-jarige Joodse vrouw, afgelopen vrijdag in Parijs. Volgens justitie heeft de moord een ‘antisemitisch karakter’. De zaak herinnert aan de moord op Sarah Halimi, een jaar geleden in dezelfde buurt. Ook in dat geval speelden antisemitische motieven een rol, zo concludeerde de Franse justitie uiteindelijk.

Peter Giesen
Het lichaam van de 85-jarige Mireille Knoll werd vrijdag gevonden in haar flatje in het elfde arrondissement van Parijs. Beeld ANP
Het lichaam van de 85-jarige Mireille Knoll werd vrijdag gevonden in haar flatje in het elfde arrondissement van Parijs.Beeld ANP

De 85-jarige Mireille Knoll woonde alleen in een flatje in het elfde arrondissement van Parijs. Op die plek werd vrijdag haar lichaam gevonden. Ze werd om het leven gebracht met messteken, waarna haar appartement in brand werd gestoken. De verdachte is een 29-jarige buurman, die net uit de gevangenis komt. In 2017 werd hij veroordeeld voor de aanranding van een 12-jarig meisje, een voorval dat bij Mireille Knoll thuis plaatsvond. Het meisje is de dochter van Knolls voormalige ziekenverzorgster. Destijds had de man al geroepen dat hij de moeder zou doden en het gebouw in brand zou steken. Er is ook een 22-jarige dakloze aangehouden, die verdacht wordt van medeplichtigheid.

Mireille Knoll ontsnapte in 1942 aan de beruchte razzia in het Vélodrome d’Hiver in Parijs, waarbij 13 duizend Joden werden samengedreven voor transport naar de vernietigingskampen. Daarna vluchtte zij naar Portugal. Na de oorlog keerde ze terug in Parijs, waar ze trouwde met een Auschwitz-overlevende. Haar echtgenoot is al geruime tijd geleden overleden. Volgens buren verkeerde Knoll in zwakke gezondheid en kwam ze haar huis niet meer uit.

De zaak roept in Frankrijk veel emotie op, ook omdat zij herinnert aan de moord op Sarah Halimi in april 2017. Net als bij Knoll drong een buurman ’s nachts haar flat binnen. De man sloeg haar onder het roepen van 'Allah Akbar' en verzen uit de Koran, afgewisseld met beledigingen. Daarna wierp hij haar uit het raam. ‘Ik heb de duivel gedood’, schreeuwde hij.

Aanvankelijk ontkende de Franse justitie dat de moord een antisemitisch karakter had. Volgens justitie was de dader psychisch gestoord. In juni eisten zeventien prominente Fransen, onder wie de filosofen Alain Finkielkraut, Michel Onfray en Elisabeth Badinter, dat het antisemitisch motief van de dader erkend zou worden. Uiteindelijk concludeerde een psychiater in september dat de dader die nacht in een psychose verkeerde na consumptie van een grote hoeveelheid cannabis, maar dat zijn psychische toestand ‘een antisemitische dimensie’ niet uitsloot.

In Frankrijk bestaat grote zorg over antisemitisme als gevolg van de groeiende betekenis van de islam in sommige buurten. In januari 2018 werd een 8-jarige jongen met een keppeltje geslagen in de Parijse voorstad Sarcelles. In 2017 vonden 97 gewelddadige antisemitische incidenten plaats, tegenover 77 in het jaar daarvoor. Het totaal aantal geregistreerde incidenten daalde in 2017 met 7,2 procent, ten opzichte van 2016.

Volgens de auteurs van het boek L’an prochain à Jérusalem trekken veel Joden weg uit Parijse voorsteden waar veel moslims wonen. Zo daalde het aantal Joodse gezinnen in Clichy-sous-Bois van 400 naar 80. De emigratie naar Israël is de laatste jaren juist gedaald. In 2015 verhuisden 7900 Franse Joden naar Israël, in 2016 waren dat er 5000 en in 2017 ruim 3000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden