nieuwsterreur

Franse inlichtingendienst rolt ultrarechtse terreurgroep op

Antiterreureenheden van de Franse inlichtingendienst DGSI hebben het afgelopen weekeinde tien leden van een extreemrechtse organisatie opgepakt die van plan waren aanslagen te plegen op moslims. De groepering, Action des forces opérationnelles (AFO), zou zich op die manier willen wreken voor terreuraanslagen uit radicaal-islamitische hoek.

Een politie-auto tijdens de actie afgelopen weekend.Beeld AFP

In verschillende uithoeken van het land, waaronder Corsica, werden mensen van hun bed gelicht door DGSI-agenten. De inlichtingendiensten hielden de groepering kennelijk al enige tijd in de gaten. Aanleiding voor de invallen waren onderschepte gesprekken tussen leden van AFO waarin zij overlegden over het aanschaffen van wapens. Ook zouden ze het over het maken van explosieven hebben gehad.

De AFO-leden hielden geregeld oefeningen bij schietsportverenigingen. Op haar website riep de AFO de Fransen op zich te wapenen als voorbereiding van een confrontatie met aanhangers van de radicale islam. Sommige AFO-leden zouden ook zijn begonnen voedselvoorraden aan te leggen voor het geval dat er een groot conflict uitbreekt. Bij enkele opgepakte AFO-leden zouden anti-terreureenheden wapens hebben gevonden.

Lijsten

De groepering zou onder leiding staan van een voormalige politieman uit Ajaccio op Corsica. Volgens het Franse televisiekanaal France 2 zouden leden van de organisatie verkenningen hebben uitgevoerd bij moskeeën en lijsten hebben opgesteld van mogelijke doelwitten. Daarbij ging het om radicale imams, geradicaliseerde islamitische gedetineerden die uit de gevangenis worden vrijgelaten of domweg gesluierde vrouwen op straat.

De meeste opgepakte AFO-leden hadden geen strafblad en waren niet bekend bij de politie.  Het is voor de tweede keer binnen een jaar dat de DGSI een extreemrechtse terreurgroep oprolt. In november vorig jaar pakten antiterreureenheden een aantal leden op van een ultrarechtse groepering die aanslagen voorbereidde onder het motto ‘remigratie uitlokken door terreur’. 

Islamisering

De groepering was opgericht door een voormalige activist van de royalistische beweging Action Française en noemde zich de OAS, naar de organisatie die in de jaren zestig van de vorige eeuw aanslagen pleegde uit verzet tegen de onafhankelijkheid van Algerije. De nieuwe OAS zou plannen hebben gehad om aanslagen te plegen op kebabzaken in Marseille, moskeeën en linkse kopstukken, zoals de Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon.

Volgens de DGSI groeit het aantal extreemrechtse groeperingen in Frankrijk die zich keren tegen de ‘islamisering’ van het land, maar lijkt het erop dat de meesten slechts beperkte middelen tot hun beschikking hebben. Volgens Jean-Yves Camus, een expert op het gebied van extreemrechts in Frankrijk, zijn dergelijke groeperingen er sinds de terreuraanslagen in Parijs en Nice van overtuigd dat de gebruikelijke politieke strijd niet meer werkt en dat het tijd is om ‘daden te stellen’. Tegelijkertijd worden die groeperingen steeds meer in de gaten gehouden door de DGSI om te voorkomen dat extreemrechts en extremistische moslims in een geweldsspiraal terecht komen.  

Opvallend was dat Marine Le Pen van de rechtsnationalistische Rassemblement Français, tot voort kort het Front National, de arrestatie van de AFO-leden toejuichte en erop hamerde dat die niets met haar partij te maken hadden. Ook andere kopstukken van haar partij distantieerden zich publiekelijk van de rechtse terreurverdachten. 

Op Guerre en France-website die vol staat met apocalyptische beelden van de oorlog die de Fransen volgens AFO in eigen land te wachten staat, maakt de groepering zich vrolijk over de ‘groteske operatie van de DGSI, die wel achter ultrarechts aanzit, maar er ‘niet in slaagt aanslagen door moslims te voorkomen. De hele zaak heeft volgens AFO wel één voordeel: het laat zien dat Marine Le Pen een ‘idioot is, omdat zij zich van de ‘verzetsstrijders distantieert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden