Franse Hof kiest zijde van boer die illegale migranten helpt: dat valt onder ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’

‘Broederschap’. Onder dat motto heeft het Franse Constitutionele Hof vrijdag een vonnis vernietigd tegen een Franse olijvenboer die honderden migranten heeft geholpen illegaal het land binnen te komen. Voor deze smokkel had Cédric Herrou vier maanden voorwaardelijke celstraf gekregen, maar dat is volgens het Hof in strijd met het principe van ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’, zoals is vastgelegd in de Franse grondwet. ‘Het principe van broederschap verleent de vrijheid om anderen te helpen om humanitaire redenen, ongeacht de legaliteit van hun aanwezigheid op het nationale grondgebied’, schreef het Hof in zijn oordeel.

Cédric Herrou (37) een biologische boer uit Breil sur Roya, helpt een onbegeleide minderjarige migrant met een aanvraag voor huisvesting. Herrou is actief in het clandestiene netwerk dat zich inzet voor migranten. Hij werd twee keer gearresteerd en vervolgd voor zijn assistentie bij de illegale binnenkomst in Frankrijk, het vervoer en het verblijf van illegale vreemdelingen. Zonder hulp van bewoners kunnen migranten het Royadal niet verlaten: alle wegen en het spoor zijn afgezet door de Franse politie. De hulp aan migranten is strafbaar en meerdere leden van het burgernetwerk zijn opgepakt en worden berecht. Beeld Steven Wassenaar
Eritrese migranten op weg naar hun tijdelijke onderdak bij Cédric Herrou. Beeld Steven Wassenaar

Herrou (38) is een alternatieve boer in de Roya-vallei, aan de grens met Italië. De autoriteiten willen de grens gesloten houden voor migranten en heeft de afgelopen jaren al tienduizenden mensen teruggestuurd naar Ventimiglia. Daarbij stuiten zij op hardnekkig verzet van een stel bewoners van de vallei, onder wie Herrou. Zij helpen migranten die bij Ventimiglia de grens oversteken om verder Europa in te reizen: ze bieden hen onderdak op hun erf, geven hen te eten en smokkelen hen over onverharde geitenpaadjes langs politiepatrouilles.

‘Ik doe het omdat deze mensen een probleem hebben’, zei Herrou vorig jaar tijdens een rechtszitting. ‘Er zijn mensen die zijn gestorven op de snelweg, er zijn families die lijden, er is een staat die een grens handhaaft, maar absoluut geen verantwoordelijkheid neemt voor de consequentie.’

Verboden

Veel migranten, die het is gelukt om vanuit Libië de Middellandse Zee over te steken en in Italië zijn aangekomen, reizen naar het noorden en proberen de grens met Frankrijk over te glippen. Volgens de Franse wet is het verboden om ze illegaal het land binnen te smokkelen, of hen onderdak te bieden. Degene die zich hier tegen betaling toch schuldig aan maakt, kan tot vijf jaar cel en een boete tot 30 duizend euro krijgen.

Het Hof stelt nu dat het Franse parlement deze wet moet aanpassen – een uitspraak die mensen in heel de Europese Unie, die ernstig verdeeld is over de migrantenkwestie, zal doen opveren. In Hongarije is vorige maand juist een wet aangenomen, die het strafbaar maakt illegale migranten te helpen. Mensen die dat toch doen, riskeren daar nu celstraf.

De Franse centrum-rechtse Republikeinen zeggen ‘grote problemen’ te zien in deze uitspraak. ‘het is een overwinning voor degenen die menen dat illegale migratie legitiem is en een aanmoediging voor zij die denken dat Frankrijk niet het recht heeft haar grenzen te beschermen’, zei parlementariër Guillaime Larrive in een reactie.

Ik heb honderden mensen langs de politie gesmokkeld

Olijfboer Herrou heeft een miniatuurversie van Calais in zijn achtertuin. Tussen de olijfbomen en de vrij rondlopende kippen kamperen zeventien migranten in tenten en caravans. Correspondent Peter Giesen sprak hem vorig jaar, vlak voor zijn eerste rechtszitting. Lees hier zijn reportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.