Franse gevechtsvliegtuigen verkennen Irak

Franse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren verkenningsvluchten uitgevoerd boven het gebied in Irak dat in handen is van de terreurgroep Islamitische Staat. Waarschijnlijk dienen de vluchten ter voorbereiding van luchtaanvallen. Eerder heeft Frankrijk gezegd bereid te zijn mee te doen aan de luchtaanvallen die sinds begin augustus door de Verenigde Staten worden uitgevoerd.

Peter Giesen
De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian. Beeld belga
De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian.Beeld belga

Daarmee is Frankrijk het eerste land na de VS dat militair actief is tegen IS. Groot-Brittannië heeft laten doorschemeren dat het wil meedoen aan de luchtaanvallen, maar heeft tot dusverre nog geen actie ondernomen.

De actieve rol in de strijd tegen Islamitische Staat past in het buitenlandbeleid van Frankrijk. De Fransen willen laten zien dat zij een belangrijke natie vormen, met kernwapens, een sterke krijgsmacht en een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Daarnaast maken de Fransen zich grote zorgen over Islamitische Staat, dat niet alleen het Midden-Oosten verder destabiliseert, maar ook jonge Franse moslims aantrekt. Volgens recente cijfers vechten al 900 Fransen mee in de jihad, een aantal dat sinds begin dit jaar gestaag is toegenomen. 'Het is ook de veiligheid van Frankrijk die wordt bedreigd. Wees gereed om in te grijpen', zei de Franse minister van Defensie, Le Drian, tegen 200 Franse militairen die gelegerd zijn op een basis in de Verenigde Arabische Emiraten.

'Als je met een groepering als IS te maken hebt, is er geen andere mogelijkheid dan jezelf verdedigen. IS moet niet alleen worden teruggedrongen, maar helemaal verdwijnen', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, maandag na afloop van een conferentie in Parijs, waar 29 landen en internationale organisaties bij elkaar kwamen om te spreken over de aanpak van IS. Ze beloofden 'elk middel dat nodig is' te gebruiken om de islamisten te verslaan. Niettemin hebben de Westerse landen het sturen van grondtroepen tot dusverre uitgesloten. Ook de nieuwe Iraakse president Foead Massoem verklaarde dat Irak geen behoefte heeft aan grondtroepen, wel aan luchtsteun, instructeurs en humanitaire hulp.

Iran

Aan de conferentie in Parijs namen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische ambtgenoot Lavrov deel. Frankrijk had zelfs de deur open gezet voor een mogelijke deelname van Iran, maar dat werd tegengehouden door de Verenigde Staten. De Amerikanen waren bang dat Saoedi-Arabië en andere soennitische staten in dat geval niet zouden komen. Bovendien speelt Iran een dubieuze rol in Syrië, waar het president Assad steunt, aldus de Amerikanen.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was in Parijs aanwezig. Nederland levert al een bijdrage aan de strijd tegen IS. Het levert kogelwerende vesten en helmen aan Koerdische strijders, verzorgt het transport van wapens, munitie en materieel en gaf ruim 7 miljoen euro uit aan humanitaire hulp.

Volgens Timmermans bekijkt Nederland nu of het een extra inspanning kan leveren. 'IS in Irak en Syrië is een bedreiging voor Nederland. Het is in ons direct belang de terreurorganisatie terug te dringen', aldus Timmermans.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden