'Franse en Russische politici kregen giften Saddam'

De Iraakse regering van Saddam Hussein heeft miljoenen dollars aan lucratieve olievouchers uitgedeeld aan buitenlandse politici, onder wie Fransen en Russen....

ANP

De Iraakse inlichtingendienst probeerde veel buitenlanders om te kopen. Speciale aandacht ging echter uit naar invloedrijke personen uit Frankrijk en Rusland omdat deze landen permanent lid zijn van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, aldus de Amerikaanse wapeninspecteur Charles Duelfer die maanden Iraakse documenten heeft doorgespit.

'Irak zocht gericht naar individuen van wie zij geloofden dat zij in een positie waren om de Franse politiek te beïnvloeden', concludeerde Duelfer. 'Saddam Hussein autoriseerde de schenking van lucratieve oliecontracten aan dergelijke partijen, ondernemingen en individuen.' In Frankrijk ging het om ministers, politici, journalisten en zakenlieden.

Onder de ontvangers die in een Iraaks document worden genoemd, is de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Charles Pasqua. Hij ontving olievouchers ter waarde van bijna elf miljoen vaten olie. De vouchers konden eenvoudig worden omgewisseld in cash, aldus de CIA. Of de lijst met namen van de CIA ook is geverifieerd is niet bekend.

Saddam Hussein zocht ook naar wegen om de Franse president Jacques Chirac te beïnvloeden. Dat gebeurde door betalingen aan de Franse zakenman Patrick Maugein. De Irakezen dachten dat hij toegang had tot Chirac. Maugeins in Nederland geregistreerde bedrijf kreeg volgens het CIA-rapport olievouchers ter waarde van 13 miljoen dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden