Franse economie toont duidelijk herstel, Duitse groeit iets harder dan verwacht

De Franse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat maakte het Franse bureau voor de statistiek woensdag bekend op basis van een voorlopige raming. Ook de Duitse economie groeit harder dan verwacht.

null Beeld null

Economen hadden in doorsnee een groei van 0,2 procent verwacht. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de op een na grootste economie van de eurozone nog met 0,2 procent.

Op jaarbasis liet het Franse bruto binnenlands product (bbp) in het afgelopen kwartaal een stijging zien van 0,3 procent, na een herziene krimp van 0,5 procent in het eerste kwartaal. Hier werd door economen gemiddeld gerekend op een krimp met 0,1 procent.

Het is de sterkste groei op kwartaalbasis sinds de Franse president François Hollande in mei vorig jaar aan de macht kwam. Het economisch herstel is van groot belang voor Hollande, omdat de Franse werkloosheid op bijna 11 procent staat, het hoogste niveau in 14 jaar. Het recordaantal van 3,2 miljoen Fransen zit nu zonder werk. Hollande heeft beloofd de hoge werkloosheid aan te pakken.

De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici liet in een reactie weten verheugd te zijn met de groei in het tweede kwartaal. Hij zei afgelopen weekeinde al dat de fundamenten van het economisch herstel in Frankrijk steeds sterker worden.

Duitsland
Ook de Duitse economie is in het tweede kwartaal iets sterker gegroeid dan gemiddeld door economen was verwacht. Dat blijkt uit de publicatie van de eerste groeiramingen van het Duitse federale bureau voor de statistiek.

De Duitse economie toonde op kwartaalbasis een vooruitgang met 0,7 procent, terwijl door economen in doorsnee op 0,6 procent was gerekend. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de omvang van de grootste economie van Europa onveranderd, terwijl eerder een lichte groei van 0,1 procent werd gemeld.

In vergelijking met een jaar eerder nam het Duitse bruto binnenlands product (bbp) met 0,9 procent toe. Hier werd in doorsnee op 0,7 procent groei gerekend. In het eerste kwartaal kromp de economie van Duitsland nog met een herziene 1,6 procent op jaarbasis.

De Duitse economie kreeg afgelopen kwartaal steun van de hogere uitgaven van Duitse consumenten en de gestegen overheidsbestedingen. Verder gingen de bedrijfsinvesteringen omhoog en droeg de export bij aan het economisch herstel in Duitsland.
Het Duitse ministerie van Economische Zaken had vorige week al aangegeven dat de economie in het tweede kwartaal stevig zou groeien, dankzij inhaaleffecten na het zwakke eerste kwartaal.

De Duitse centrale bank verwacht dat in het derde kwartaal de economische groei weer zal afzwakken. De Bundesbank rekent voor heel 2013 op een economische groei van 0,3 procent en voor 2014 wordt een vooruitgang van 1,5 procent voorspeld.

ING-econoom Carsten Brzeski liet in een reactie weten dat de Duitse groeicijfers goed nieuws zijn voor de gehele eurozone. De economie van de eurozone zal mede dankzij Duitsland de recessie achter zich hebben gelaten, aldus de econoom.

Later vanochtend komt het CPB met de groeicijfers van Nederland, economen verwachten voor ons land nog altijd krimp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden