'Franse Dutroux' kon in België zijn gang gaan

De overeenkomsten met Marc Dutroux zijn verbluffend. Ook kinderverkrachter en moordenaar Michel Fourniret ging na vervroegde vrijlating opnieuw in de fout....

Van onze correspondent Bart Dirks

Maar andere dorpsbewoners noemen de man die zich in 1991 in hun dorp vestigde onopvallend en vriendelijk - hij hielp zelfs klusjes opknappen. Bij de directrice van een lagere school wekte de werkloze boswachter geen enkele argwaan toen ze hem in januari 2003 aanstelde als toezichthouder voor de kantine. Hij overlegde een getuigschrift van goed zedelijk gedrag.

Alleen zijn vrouw wist dat hij eerder in Frankrijk was veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Alleen zij wist dat haar man na zijn vrijlating in 1987 opnieuw meisjes was gaan ontvoeren, verkrachten en nu zelfs vermoorden.

Pas in juni 2003 liep hij tegen de lamp. Een 14-jarig meisje dat hij in zijn auto lokte, wist te ontsnappen en onthield zijn kenteken. Sindsdien zit Fourniret vast. Meteen rezen er vermoedens dat hij meer op zijn kerfstok had, maar de wroeging van zijn vrouw leidde pas deze week tot een doorbraak.

Woensdag bekende hij zes moorden - gisteren volgden meer details. Zo ging hij in op de moord op de vrouw van Jean-Pierre Hellegouarch, een lid van de Franse extreemlinkse terreurgroep Action Directe met wie hij een cel deelde. Hellegouarch vertrouwde Fourniret via zijn vrouw 'de oorlogskas' van zijn organisatie toe, aldus de krant La Libre Belgique.

Fourniret vermoordde haar en hield het geld zelf. Daarmee zou hij in 1987 het afgelegen kasteel Château de Sautou bij het Noord-Franse Sedan hebben gekocht, waar binnenkort wordt gezocht naar de lijken van twee van zijn slachtoffers.

Ook de Zuid-Limburgse politie is gealarmeerd. Ze hopen op aanknopingspunten voor onopgeloste moorden. Om welke zaken het gaat, wil de politie niet zeggen. Mogelijk gaat het om de dood van enkele heroïnehoertjes in Heerlen, of over de moord op Nicky Verstappen of de vermissing van Tanja Groen.

De overeenkomsten met Marc Dutroux zijn verbluffend. Ook Fourniret is een perverteerde eenzaat die na vervroegde en voorwaardelijke vrijlating weer in de fout ging. Ook hij leefde jarenlang ongestoord van een uitkering en zijn vrouw Monique Olivier wist van zijn 'jacht' op meisjes zonder in te grijpen - net als Dutrouxs ex Michelle Martin. Olivier hielp zelfs een keer met een wurging.

Vandaag of later deze week zullen de gruwelijke beelden weer opduiken van graafmachines, die zoeken naar lijken. Net zoals maandenlang vergeefs gebeurde in Jumet na de arrestatie van Dutroux. Fourniret heeft gisteren bekend twee lichamen te hebben begraven bij het Franse kasteel dat inmiddels niet meer van hem is.

Maar er zijn ook verschillen met Dutroux, die vorige week tot levenslang werd veroordeeld voor onder meer de moord op An, Eefje en zijn handlanger Bernard Weinstein. Fourniret opereerde zonder handlanger. Hij ontvoerde zijn slachtoffers niet met geweld, maar lokte ze met een smoes zijn auto in. Hij sloot zijn slachtoffers niet langdurig op in een kelder, maar bracht ze na een dag of twee, drie om het leven.

Jarenlang hadden de Belgische autoriteiten geen weet van Fournirets verleden. Toen de Fransman in 1991 in België kwam wonen, waarschuwde de Franse justitie niet dat het ging om een seksueel delinquent die in 1987 vervroegd was vrijgelaten. En zo bleef hij vijftien jaar, tot juni 2003, onopgemerkt: de Belgische autoriteiten kenden zijn verleden niet en de Franse justitie was hem uit het oog verloren.

'De Franse autoriteiten zijn in de fout gegaan', oordeelt Tony Van Parys, oud-minister van Justitie. 'Ze hadden een internationaal opsporingsbevel moeten uitvaardigen toen Fourniret verdween. Ze zijn bijzonder lichtzinnig te werk gegaan.'

Om herhaling te voorkomen pleit Child Focus, de Belgische organisatie die zoekt naar vermiste kinderen, voor een internationale lijst met veroordeelde en vrijgelaten pedoseksuelen. 'Niet om een heksenjacht te ontketenen, maar om politie en burgemeesters op de hoogte te stellen', zegt directrice Isabelle Marneffe. 'Je moet voorkomen dat zo iemand op een school komt te werken.'

Frankrijk en Engeland hebben al zo'n databank. Maar het geval-Fourniret bewijst volgens Marneffe dat opsporing en monitoring alleen effectief is als de lijst in de hele Europese Unie bestaat. 'Internationale uitwisseling van gegevens is cruciaal.'

Wat het Fournirets strafproces, deels in België, deels in Frankrijk, gemakkelijker zal maken dat het moeizame proces-Dutroux, is dat de Fransman zes moorden heeft bekend. Dutroux bleef tot op het laatst om de waarheid heen draaien. Al denkt Fourniret slim te zijn door alleen de zes moorden tussen 1987 en 1989 te bekennen. Die zouden inmiddels zijn verjaard.

Maar als justitie, mede op basis van de verklaringen van zijn vrouw Monique Olivier, ook de drie moorden uit 1993 en 2001 kan bewijzen, gaat die vlieger niet op. Dan geldt 'eenheid van opzet' en is er sprake van een voortgezet misdrijf. Pas vanaf de datum van de laatste moord, in 2001, gaat de verjaring tellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden