nieuws

Franse coronapas leidt tot massale protesten – en miljoenen vaccinaties

In Frankrijk vonden zaterdag massale protesten plaats tegen de pass sanitaire, de coronapas. De demonstranten vinden dat de pas hen dwingt tot vaccinatie om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Het is meer een achterhoedegevecht dan een ware opstand: verleden week maakten drie miljoen Fransen een vaccinatieafspraak.

In veel Franse steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de coronapas. Beeld Getty Images
In veel Franse steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de coronapas.Beeld Getty Images

In een van de meest vaccinatiesceptische landen van Europa gebruikt president Macron afwisselend de wortel en de stok om Fransen over te halen tot een coronaprik. Met een volledige vaccinatiegraad van 40 procent en een schuin oog op de snel oprukkende deltavariant hanteert hij nu vooral de stok.

Vanaf deze week is de toegang tot alle cultuurplekken waar meer dan vijftig mensen samenkomen, zoals musea, bioscopen en festivals, voorbehouden aan Fransen met een pass sanitaire. Deze coronapas bewijst dat iemand gevaccineerd, negatief getest of recentelijk hersteld is van het coronavirus.

Vanaf augustus geldt die plicht ook voor horeca, winkelcentra, ziekenhuizen en op langeafstandsreizen per vliegtuig, trein of auto. Naast een forse uitbreiding van het aantal plekken waar de coronapas verplicht wordt, kondigde Macron verleden week ook aan dat vaccinatie verplicht wordt voor zorgpersoneel en dat pcr-testen vanaf oktober niet meer gratis worden verstrekt.

Daarom gingen zaterdag 114.000 Fransen de straat op, op maar liefst 136 verschillende plaatsen, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In Parijs werd het grootste protest gehouden, met circa 18.000 betogers. In veel Franse steden – Lyon, Marseille, Montpellier, Bordeaux, Nice, Lille – waren een paar duizend man op de been. Zelfs in het slaperige Bretonse stadje Quimper demonstreerde 400 man. Het bleef niet overal rustig: op sommige plaatsen zette de politie traangas in.

‘Dictator Macron’

De demonstranten, in Parijs vergezeld door coronasceptische politici en kopstukken van de ‘gele hesjes’, zijn tegen de ‘gezondheidsdictatuur’ die hun wordt opgelegd en tegen de ‘dictator Macron’. ‘Het is niet alsof we denken dat de aarde plat is’, citeert persbureau AFP een 39-jarige verpleeghulp uit Montpellier, ‘maar we weten niet wat de langetermijneffecten zijn van de snel in elkaar geflanste vaccins die Macron ons wil opdringen’.

De betogers stellen dat de deelname aan het maatschappelijk leven onmogelijk wordt zonder vaccin of negatieve test. En hoewel je laten testen in Frankrijk eenvoudiger is dan in Nederland (bij elke apotheek kun je een gratis antigeentest laten doen), telt voor veel demonstranten het principe.

Het gros van hun landgenoten staat er een stuk pragmatischer in, bleek afgelopen week uit het stille succes van Macrons beleid: drie miljoen Fransen maakten een afspraak voor een prik. Daarvan was 60 procent onder de 35, een demografische groep die tot nu toe aarzelde zich te laten vaccineren.

De demonstranten vinden dat deelname aan het maatschappelijk leven onmogelijk wordt zonder vaccin of negatieve test.  Beeld Getty Images
De demonstranten vinden dat deelname aan het maatschappelijk leven onmogelijk wordt zonder vaccin of negatieve test.Beeld Getty Images

Het nieuwe beleid geniet de steun van een meerderheid van de bevolking, laat een peiling van Le Figaro zien. Driekwart is het eens met de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel, en 61 procent van de Fransen staat achter de coronapas.

Naast het versnellen van de vaccinaties probeert de Franse regering de verspreiding van de deltavariant ook op andere manieren te beteugelen. Afgelopen weekend verscherpte ze de inreisregels. Wie naar Frankrijk wil, moet volledig gevaccineerd zijn of een negatieve test overleggen die maximaal 24 uur oud is. Eerst was dat nog 72 uur. De Nederlandse reisbranche is ontstemd over de nieuwe eisen van het populaire vakantieland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden