Franse commissie wil Karremans horen

De Nederlandse officieren die direct betrokken waren bij de val van Srebrenica zullen als getuigen worden gevraagd door een Franse parlementaire commissie....

Van onze correspondent Martin Sommer

Ook de historicus J. Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zal zijn licht op de affaire mogen laten schijnen. Het NIOD is bezig met een onderzoek naar de gang van zaken rondom de val van Srebrenica. Welke Nederlandse politici men wil horen, was gisteren nog onduidelijk.

Het Franse parlementaire onderzoek naar de val van Srebrenica begon gisterochtend met het verhoor van de toenmalige stafchef van de Franse strijdkrachten, admiraal Lanxade.

Toen Srebrenica in juli 1995 viel was luitenant-kolonel Karremans de hoogste officier ter plaatse. Hij moest onderhandelen met de Servische generaal Mladic. Zijn tweede man was majoor Franken. Kolonel De Jonge bevond zich op het VN-hoofdkwartier in Zagreb, zij aan zij met de Franse generaal Janvier. Generaal Janvier was de hoogste VN-militair.

Tot vandaag gaan er geruchten dat Janvier van de Franse president opdracht kreeg de luchtaanvallen tegen te houden die de Servische opmars in Srebrenica hadden moeten stuiten. Ondanks herhaalde Nederlandse verzoeken bleven luchtaanvallen uit, om nog altijd onopgehelderde redenen. Ook Janvier wordt door de commissie uitgenodigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden