Franse burgemeesters verversen Marianne

Marianne, symbool van de Franse republiek, krijgt een nieuw gezicht. Na 1969 mocht de buste van Brigitte Bardot de 36.500 Franse mairies gaan sieren....

'Frankrijk is primair een vrouw', zei historicus Le Roy Ladurie (Montaillou). 'Een mooie vrouw.' De burgemeesters wrijven zich in de handen. Zij mogen beslissen welke van de vijf Mariannes-in-spé het best de Franse volksziel belichaamt. Niet alle vijf kandidaten zijn in Nederland even bekend, en zelfs hier zullen sommigen de wenkbrauwen ophalen bij de naam van plankzeilster Nathalie Simon of televisie-presentatrice Daniela Lumbroso.

Dat ligt anders bij de drie anderen. Als topmodel behoeft Laetitia Casta geen krans. Estelle Hallyday is ook topmodel, maar toch vooral de schoondochter van Johnny. En zangeres Patricia Kaas breekt harten met haar verlegen televisie-optredens.

Het dagblad Libération herinnerde er guitig aan dat de beschermvrouwe van de republiek wél haar ontblote borst hoort te bieden aan álle Fransen. Het is niet waarschijnlijk dat deze grap bij veel vrouwelijke politici goed is gevallen. Het bericht over de nieuwe Marianne was namelijk nog niet droog, of een gespierd manifest van de chiennes de garde werd gepubliceerd: 471 waakhonden van vrouwelijke kunne, van wie het merendeel werkzaam in de politiek, willen afrekenen met de spreekwoordelijke mannetjeswereld van de Franse politiek.

'Zijn politicae net zulke politici als alle anderen?', vragen ze zich retorisch af. 'We leven in een democratie, maar elke vrouw die zich blootgeeft, die op de voorgrond treedt, die van zich afbijt, loopt het risico te worden behandeld als 'hoer'; als ze slaagt, is dat 'via het bed' gegaan. Elke zichtbare vrouw wordt op haar uiterlijk beoordeeld: 'moeder', 'goeie maat', 'kun-je-mee-doen-wat-je-wilt', 'lesbiënne', 'hoer'. Genoeg!'

De hartenkreet hangt samen met een rapport dat premier Jospin gisteren kreeg aangeboden over gelijke kansen voor mannen en vrouwen in de politiek. Belangrijkste aanbeveling: tegenover elke man op een politieke functie moet één vrouw komen. Het aantal vrouwelijke politici is zeer bescheiden. Met 7 procent vrouwen in de departementale raden, 22 in de gemeenteraden en 24 in de regioraden gaat Frankrijk ruwweg gelijk op met Europees hekkensluiter Griekenland. Van de 36.500 burgemeesters die de mooie Marianne gaan kiezen, is niet meer dan 8 procent vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden