Franse bonden dreigen met nieuwe stakingen tijdens EK

Franse vakbonden willen in juni een reeks stakingen organiseren bij de spoorwegen, de metro van Parijs, zeehavens en mogelijk ook luchthavens. De acties zijn gericht tegen een voorgestelde nieuwe arbeidswet, die het voor werkgevers makkelijker maakt om personeel te ontslaan en de werkweek verlengt.

Een man staat tegenover oproerpolitie tijdens een demonstratie in Lyon tegen de geplande hervorming van de arbeidswet. Beeld afp
Een man staat tegenover oproerpolitie tijdens een demonstratie in Lyon tegen de geplande hervorming van de arbeidswet.Beeld afp

De stakingsacties beginnen dinsdag al bij de spoorwegen. Ze vallen samen met de aanloop naar het eindtoernooi om het Europese voetbalkampioenschap, dat op 10 juni begint en naar schatting 2,5 miljoen mensen zal trekken.

De vervoersnetwerken in Frankrijk werden dit jaar al vaker door stakingen getroffen. De vele protestacties tegen het wetsontwerp zorgen voor tekorten aan brandstof en volgens Franse media inmiddels ook al voor stroomuitval. De raffinaderijen en opslagplaatsen van brandstof worden door stakers lamgelegd of door actievoerders geblokkeerd.

Meerderheid piloten Air France bereid tot staking

Volgens de vakbond SPNL is een meerderheid van de piloten van Air France bereid om langdurig te staken uit protest tegen versobering van hun arbeidsvoorwaarden. Of en wanneer de piloten gaan staken, is nog niet helder. Het mandaat heeft de vakbond in ieder geval van de achterban gekregen. In 2014 kostte een staking van twee weken Air France zo'n half miljard euro.

Het Franse zusterbedrijf van KLM heeft grote moeite zijn personeel mee te krijgen in een nieuwe bezuinigingsoperatie die ruim anderhalf jaar terug werd aangekondigd. Bij de piloten moeten bovendien nog maatregelen worden doorgevoerd die deel uitmaken van een eerder besparingsplan, dat al vorig jaar afgerond had moeten zijn.

Air France-piloten tijdens de staking van 2014. Beeld AFP
Air France-piloten tijdens de staking van 2014.Beeld AFP

'Wet kan worden aangepast'

Premier Valls zei donderdag dat de omstreden wet kan worden aangepast, mits de 'filosofie' overeind blijft. Valls bedoelt daarmee het punt dat onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden voortaan zo veel mogelijk per bedrijf moeten worden gevoerd, en niet meer per sector, zoals nu het geval is.

De radicale vakcentrale CGT, die de stakingen en blokkades organiseert, is fel tegen deze aanpassing. Vakbonden zien hiermee hun invloed verdwijnen. En veel werknemers vrezen straks langer te moeten werken tegen een veel lagere beloning dan nu het geval is.

Meer lezen?

De vakbondsbaas die de Franse regering in de tang houdt, is 'een van de jongens', niet te beroerd om zelf een autoband in het vuur te gooien. (+)

In protest tegen de omstreden arbeidswet kiest vakcentrale CGT een radicale koers: het land moet plat. De strategie van iemand die terrein verliest. Toch staat de regering-Valls onder zware druk. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden