Franse banken hielden zelf joodse tegoeden

Bij Franse banken zijn veel tegoeden van joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord, spoorloos verdwenen en nooit aan de erfgenamen teruggegeven....

AFP; REUTER; AP

AFP, AP, Reuter

PARIJS

De joodse banktegoeden werden in 1941 op last van de Duitsers geblokkeerd. Na de oorlog vernietigden de banken de administratie van rekeningen die meer dan tien jaar niet waren gebruikt.

Een wet uit 1961 gaf de banken opdracht geld en documenten van de joodse rekeningen aan een speciale staatsinstelling over te dragen. Maar volgens Le Monde was er vrijwel geen bank die hiertoe overging.

De Franse banken hebben laten weten alsnog een onderzoek naar de verdwenen joodse tegoeden te zullen instellen. Ook premier Juppé heeft nog dit jaar een onderzoek toegezegd.

Zesenzeventigduizend joden, een kwart van alle joden in Frankrijk, zijn tijdens de Duitse bezetting naar concentratiekampen gedeporteerd. Slechts tweeduizend van hen keerden terug.

Een Zwitserse bank heeft bekendgemaakt dat ze schadevergoeding zal betalen aan een Tjechische familie, omdat de bank in 1941 onder onduidelijke omstandigheden een bankrekening heeft opgezegd. De Zwitserse banken krijgen al langer zware kritiek wegens hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij zouden de nazi's ook hebben geholpen bij het witwassen van gestolen goud.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden