Franse banken beloven bonusplafond

Franse banken gaan hun bonussen maximeren, mits buitenlandse banken dat ook doen. Dit hebben zij maandag toegezegd tijdens een ontmoeting met de Franse minister van Financiën Christine Lagarde.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

De banken zijn bereid hun bonussen te beperken tot maximaal 70 procent van het jaarsalaris. Zij wilden deze belofte echter alleen doen onder de voorwaarde dat in andere landen eenzelfde beloningsplafond gaat gelden, omdat zij anders bang zijn dat financieel toptalent overloopt naar de beter betalende concurrentie.

De Franse banken staan onder politieke druk om hun beloningen aan banden te leggen, nadat eerder deze maand bekend was geworden dat de met staatssteun geredde bank BNP Paribas een bonuspot van 1 miljard euro had gecreëerd.

De ontmoeting met Lagarde was een voorbereiding op het gesprek dat de banken vandaag hebben met president Sarkozy, waarin zij verantwoording zullen afleggen over hun beloningsbeleid. De president wil dat de bankiers in zijn land een voorbeeld stellen voor hun collega’s elders ter wereld. Sarkozy hoopt zo op de G20-top, volgende maand in Pittsburgh, een breekijzer te hebben om een internationale oplossing voor het bonusprobleem te forceren.

Tijdens de vorige G20-top in Londen, afgelopen voorjaar, werden al afspraken gemaakt over een strenger toezicht op de bonussen in de financiële sector. Sarkozy, die het indammen van de beloningen tot een van de speerpunten van zijn beleid heeft gemaakt, wil er zeker van zijn dat met de invoering van deze afspraken ook daadwerkelijk op internationale schaal vaart wordt gemaakt.

Frankrijk was het eerste land dat de in april gemaakte G20-afspraken naar de praktijk vertaalde. Het land maakte daar aanvankelijk goede sier mee, totdat het nieuws over de bonuspot bij BNP Paribas de Franse banksector opnieuw in een kwaad daglicht stelde.

Politici en de Franse bevolking reageerden woedend, omdat juist de excessieve beloningen worden gezien als een van de veroorzakers van de wereldwijde economische crisis. De bonussen hebben bankiers aangezet tot roekeloos en riskant gedrag, is de heersende gedachte.

BNP Paribas verdedigde zich door te zeggen dat zijn beloningsbeleid volledig in lijn was met de G20-afspraken, die slechts voorschrijven dat er geen bonussen mogen worden uitgekeerd als een bank slecht presteert, en dat de betaling over een langere periode moet worden uitgesmeerd.

Na het nieuws over de bonuspot bij BNP Paribas riep Sarkozy de banken op openheid te geven over hun beloningsbeleid. Ook eiste hij dat zij dit jaar 3 procent meer geld uitlenen, in ruil voor de staatssteun die zij eerder ontvingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden