nieuws

Franse ambassadeur terug naar VS na telefoongesprek tussen Biden en Macron, belletje van Morrison blijft onbeantwoord

De Franse ambassadeur in de Verenigde Staten keert volgende week terug naar Washington na telefonisch overleg tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Joe Biden. Een telefoontje van de Australische premier Scott Morrison bleef onbeantwoord.

De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdag telefonisch met Joe Biden gesproken over het nieuwe defensiepact tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië.  Beeld REUTERS
De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdag telefonisch met Joe Biden gesproken over het nieuwe defensiepact tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië.Beeld REUTERS

Parijs had de Franse ambassadeur in Washington vorige week woedend naar huis gehaald naar aanleiding van een nieuw defensiepact waarin de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië de samenwerking aangaan. Een Australische order van Franse onderzeeboten ter waarde van 30 miljard dollar gaat als gevolg daarvan niet door.

Woensdag hebben de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron voor het eerst sinds de crisis met elkaar gesproken. Tijdens het telefoontje erkende Biden dat de VS niet transparant genoeg waren geweest in de aanloop naar de deal: Frankrijk werd pas een uurtje voordat de nieuwe alliantie wereldkundig werd gemaakt, over de deal geïnformeerd. De twee presidenten hebben aan de telefoon afgesproken elkaar eind oktober in Europa te treffen. Het Witte Huis en het Elysée zeiden niet waar en wanneer zij elkaar zullen spreken.

Het is nog onbekend of de Franse ambassadeur in Australië ook weer teruggaat naar zijn post. Ook hij was door Macron teruggeroepen voor overleg over de situatie. Een telefoontje van de Australische premier Scott Morrison naar Macron bleef vooralsnog onbeantwoord. Dat vertelde Morrison, die momenteel in de VS is, aan verslaggevers in Washington. ‘We zullen geduld hebben', aldus Morrison volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk.

De Britse premier Boris Johnson gebruikte woensdag minder subtiele bewoordingen aan het adres van Macron: ‘Donnez-moi un break’, zei hij tegen verslaggevers. Morrison zei dat hij ‘geen Frans spreekt’ maar geamuseerd was door de uitspraak van de Britse premier.

Onderzeeboten

Het zogeheten Aukus-veiligheidspact behelst onder meer dat de drie aangesloten landen informatie en technologie met elkaar gaan delen. Maar het sleutelwoord is: onderzeeboten. De VS zijn bereid hun nucleaire technologie voor het aandrijven van duikboten met Australië te gaan delen – iets wat zij daarvoor alleen met het Verenigd Koninkrijk deden.

Hierdoor krijgt Australië de beschikking over acht zeer geavanceerde onderzeeboten, en loopt een eerdere deal met de Fransen (van wie Australië minder geavanceerde onderzeeërs zou kopen) spaak. Frankrijk sprak van een dolk in de rug. ‘Dit eenzijdige, plotse en onvoorziene besluit doet erg denken aan de methode van Trump’, brieste de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. ‘Maar dan zonder de tweets.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden