Franse agent vrij na gijzeling door Somalische militie

Een van de twee Franse veiligheidsagenten die zich sinds 14 juli in handen van Somalische milities bevonden is vrij.

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

Dat is ook meteen de enige zekerheid in een met veel raadsels omgeven affaire. Niet duidelijk is of de man zelf heeft weten te ontsnappen, of dat de Franse regering losgeld heeft betaald. Over het lot van de andere agent is niets bekend.

Een leider van Hezb al-Islam, de islamitische beweging die de agent in gijzeling hield, zegt dat de Somalische regering de afgelopen weken met de leiding van de organisatie over vrijlating heeft onderhandeld. Toen dat niets uithaalde, zijn de bewakers van de Fransman rechtstreeks benaderd. Ze zouden hem in ruil voor een aanzienlijk bedrag hebben laten ontsnappen.

Een lezing die door Eric Chevallier, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt ontkend. ‘Er is geen losgeld betaald en geen geweld gebruikt bij de bevrijding’, zegt hij.

Volgens de Somalische overheid is de man woensdagochtend omstreeks vier uur plaatselijke tijd vrijgekomen in de zuidelijke wijk Gubta, bastion van de opstandige islamitische milities. Regeringstroepen brachten hem in veiligheid in het presidentieel paleis.

Persbureau Reuters meldde eerder dat de man drie van zijn gijzelnemers zou hebben gedood bij zijn ontsnapping. Het baseerde zich daarbij op hoge functionarissen in het presidentieel paleis. Dezelfde bron zei de man die ochtend te hebben gezien: ‘Vermoeid, maar in goede gezondheid.’ De Somalische regering liet aanvankelijk weten dat ook de tweede gijzelaar vrij was, maar moest dat bericht later herroepen.

Beide mannen werden 14 juli op klaarlichte dag ontvoerd vanuit hotel Sahafi International, in het centrum van Mogadishu. Ze stonden daar ingeschreven als journalisten, maar bleken voor het Franse ministerie van Defensie te werken. Dat wekte de woede van de Franse journalistenvakbond, omdat daarmee het werk van journalisten in Somalië in gevaar zou worden gebracht.

Na hun ontvoering zijn beide mannen van elkaar gescheiden. De tweede gijzelaar viel in handen van een andere Somalische factie, al-Shabab, die anders dan Hezb al-Islam een strikt religieus verzet voert. Shabab heeft laten weten de gijzelaar volgens islamitische rechtspraak te willen veroordelen wegens spionage.

De Franse regering heeft weinig ruchtbaarheid aan de zaak gegeven. De mannen zijn volgens de Franse regering naar Mogadishu voor een officiële Defensiemissie. Het zou gaan om een veiligheidsonderzoek, ter voorbereiding van een Frans trainingskamp in Djibouti voor een Somalische legereenheid. Een tweede Somalisch bataljon zou door het Amerikaanse leger in Oeganda worden geschoold.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden