Franse agent maar negen uur per week op straat

Een politiestaat is Frankrijk dan wel niet, maar de hoeveelheid 'blauw op straat' in Parijs en andere grote steden wekt de indruk dat de Fransen geen tekort hebben aan gendarmes....

De publicatie van die cijfers heeft tot grote woede in de Franse politiewereld geleid: vakbonden, commissarissen en de verantwoordelijke minister, De Villepin, spreken schande van wat zij 'een campagne' van de rechtse kwaliteitskrant noemen. Volgens de minister baseert de krant zich 'op niets' en is de de werkelijkheid dat zijn agenten 'op ieder moment hun leven riskeren'.

Le Figaro blijft echter bij zijn bevindingen, afkomstig uit de schoot van de politie zelf. Een modern computersysteem heeft de oude boeken vervangen waarin de commissaris de dagelijkse gebeurtenissen noteerde, waardoor nu on line valt te volgen hoe de politie werkt. In die hoogst vertrouwelijke databank heeft de krant inzage gekregen.

Het onthutsend lage aantal van 27 werkuren houdt verband met de royale compensaties die de politievakbonden voor hun leden hebben bedongen. Bij de invoering van de 35-urige werkweek is uitgegaan van de fictie dat een agent structureel overwerkt, waardoor hij iedere week sowieso recht heeft op vijf uur compensatie.

Daarnaast is het ziekteverzuim hoog: gemiddeld 83 uur per agent per jaar. Eind van het liedje is dat er achttien personeelsleden nodig zijn om 24 uur een agent op straat te laten draaien, zo becijferde Le Figaro. Dat maakt duidelijk waarom Frankrijk wel Europees koploper móet zijn met zijn aantal agenten, gemeten naar de omvang van de bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden