Franse acties richten zich op brandstof

Parijs De acties tegen de pensioenhervorming spitsen zich sinds vrijdag toe op brandstofvoorziening. Bij alle twaalf Franse raffinaderijen is het werk neergelegd, brandstofdepots door het hele land zijn geblokkeerd. Ook is een brandstofpijpleiding naar luchthaven Charles de Gaulle/Roissy bij Parijs afgesloten.

Ariejan Korteweg

De regering heeft de oliemaatschappijen toestemming gegeven hun voorraden aan te spreken. Volgens Alexandre de Benoist van de unie van onafhankelijke olie-importeurs is dat genoeg voor acht dagen. De tankstations hebben de laatste dagen 50 procent meer klandizie dan gewoonlijk. Luchthaven Orly bij Parijs zou nog voor zeventien dagen brandstofvoorraad hebben, Roissy nog tot begin volgende week.


De actie van de raffinaderijen begon in Marseille, waar de staking in de havens al zeventien dagen duurt. Als gevolg daarvan heerste vorige week op Corsica een aantal dagen brandstofgebrek.


Ook de truckchauffeurs dreigen met acties. Ze willen opérations escargots uitvoeren, waarbij de wagens naast elkaar met een slakkegangetje over de snelweg rijden, alle verdere verkeer de doorgang belemmerend.


Tijdens acties van middelbare scholieren is donderdag in Montreuil een jongen van 16 jaar door een flashballkogel van de politie ernstig gewond geraakt aan zijn oog. Een winkelcentrum in Creteil moest worden ontruimd omdat jongeren vernielingen aanrichtten. Het scholierenprotest roept veel reacties op. De regering vindt dat de jongeren worden gemanipuleerd.


Bij tussen de 340 (autoriteiten) en 700 (bonden) lycea werden de afgelopen dagen blokkades opgeworpen. Scholierenvakbonden hopen de protesten de komende dagen nog uit te breiden. Dit weekeinde begint de herfstvakantie in delen van het land. Dat kan de animo doen slinken.


De vakbonden hebben de zaterdag uitgeroepen tot een volgende actiedag. Voor dinsdag 19 oktober is een stakingsoproep uitgevaardigd. De inzet van het conflict is de pensioenhervorming van de regering-Sarkozy, die de pensioengerechtigde leeftijd wil verhogen van 60 naar 62 jaar, en die voor een volledig staatspensioen van 65 naar 67 jaar. De senaat stemt woensdag over dat wetsvoorstel.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden