'Franschhoek is een inspirerende omgeving'

Waar moet je wezen, wat moet je zien? Hier de beste plekken in het Zuid-Afrikaanse wijndorp Franschhoek volgens de Nederlandse chef-kok Margot Janse.

Beeld Luis Mendo

'Het licht! Het licht is hier zo superscherp.' Margot Janse is chef-kok in Franschhoek, in de buurt van Stellenbosch en Kaapstad. Ze kwam na de vrij-lating van Nelson Mandela naar Zuid-Afrika, met haar van oorsprong Zuid-Afrikaanse vriend, en begon er een glanzende carrière. Haar restaurant Le Quartier Français stond jarenlang op de lijst van beste restaurants ter wereld. Janse werd ook al eens tot beste chef van Zuid-Afrika gekroond. Maar haar 8-gangenmenu's met maispotjie en boere kinders zijn er niet lang meer, want volgend jaar april stopt Margot bij Le Quartier Français. 'Ik sta open voor nieuwe avonturen, liefst in Zuid-Afrika. Ik ben nog elke dag dankbaar dat ik hier woon. Om het warme licht, om de heftige zonsondergangen, om de blauwe lucht. En om de vrije, creatieve mensen. Franschhoek is een inspirerende omgeving.'

Beeld Luis Mendo

BREAD & WINE VINEYARD RESTAURANT

'Neil en zijn vrouw Tina, ze komen oorspronkelijk uit Engeland, runnen al zestien jaar Bread & Wine. Neil heeft zich vanaf het begin bekwaamd in charcuterie en is nu de absolute ham- en worstkoning. Het vlees komt van de scharrelvarkens van Glen Oaks Farm bij Stanford. Neils restaurant ligt midden tussen de citroen-bomen en wijngaarden en is perfect voor een lange, luie lunch.'

Moreson Farm, Happy Valley Road

Beeld Luis Mendo

IS ART

'Franschhoek is een wijndorp, maar ook steeds meer een kunstdorp aan het worden. Er zijn nu eenentwintig galerieën. Mijn favoriet is Is Art, een sprankelende, verrassende galerie met eigentijdse kunst. Eigenares Ilse Schermers heeft een goed oog voor Zuid-Afrikaanse kunst en koestert getalenteerde kunstenaars, zoals Guy du Toit, Ilse Malan, Andrew Gibson, Ingrid Bolton, Egon Tania, Louise Jennings.'

11 Huguenot Road

ISABELO

'Ubuntu is een begrip uit de zwarte cultuur. Het betekent dat je begaan bent met de ander en deelt met een ander. Dat je niet alsmaar met jezelf bezig bent. Ik dacht op een gegeven moment, we serveren hier het mooiste stukje vlees en zijn de hele dag bezig met de exacte grootte van een blokje wortel, maar dichtbij hebben zoveel kinderen honger. Toen zijn we in 2009 met Le Quartier Français begonnen met het bakken van gezonde muffins voor een crèche in de buurt. Nu maken we - met sponsorgeld en wat inmiddels het Isabelo-project heet - 1.300 eiwitrijke ontbijten en lunches per dag klaar voor crèches en scholen. Doneren mag. Zuid-Afrika is goed voor mij geweest, nu doe ik wat terug. Nee, met Isabelo ga ik zeker niet stoppen.'

MARIGOLD

'Deze week opent een gloednieuw Indiaas restaurant in Franschhoek. De Zuid-Afrikaanse chef Vanie Padayachee, die jaren voor mij heeft gewerkt, wordt de chef bij Marigold. Ze is het afgelopen jaar in India geweest om haar kennis van Noord-Indiase keuken te perfectioneren. Ik weet al dat het eten heerlijk is en het restaurant heel mooi. De tandooriovens zijn klaar om ingewijd te worden. Steek het vuur maar aan.'

Heritage Square, 9 Huguenot Road

Beeld Luis Mendo

MASQUERADE

'Dit vind ik de meest funky shop van Franschhoek, met cadeaus en hebbedingen: vintage glazen, geurkaarsen die naar Franschhoekse lavendel ruiken, linnen gordijnen, bestek, deurknoppen, spiegels. 'Oude-wereldromantiek met een Franse ondertoon en een vleugje wan-smaak', karakteriseert eigenaar Marti Foster haar winkel zelf.'

Hoek van Huguenot Road en Kruger Street

HAUT ESPOIR

'Rob Armstrong van wijnboerderij Haut Espoir organiseert wandelingen door het fynbos, de bloemen en planten die je alleen in de Kaapstreek vindt. Hij kent alle soorten, van rooibos tot suikerbos, en kan veel vertellen over de medicinale werking van de planten. De wandeling eindigt met wijn proeven op de boerderij. In de zomer zijn er ook vollemaanwandelingen, lopen naar de top van de berg met een picknickmand en dan wachten tot de zon ondergaat en de maan opkomt boven de bergen. Iedereen uit de buurt is er, ook de kinderen. De wijn gaat rond en de sfeer is magisch.'

3 Excelsior Road

Beeld Luis Mendo

MY WYN

'Jacoline Haasbroek heeft zeker weten de kleinste wijnboerderij van Franschhoek. Ze begon vijftien jaar geleden met een paar vaten shiraz. Later zijn er meer wijnen bijgekomen. Maar het is nog allemaal handarbeid, ze werkt met een handpers en een 150 jaar oude kneusmachine. En haar wijn is zo goed. Ik vind Jacoline gastvrij en bijzonder en het uitzicht bij haar wijnboerderij, over de wijngaarden, is prachtig.'

Uithoek Farm, Uitkyk Street

Beeld Luis Mendo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.