Frans Weekers

BERT WAGENDORP

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën bood woensdag eerst zijn excuses aan en daarna zijn ontslag. Vorige week verklaarde hij nog dat het in de kwestie van de achterstallige toeslagen eigen schuld dikke bult was, maar dat bleek nu toch niet zo te zijn. Het lag vooral aan de Belastingdienst. Jesse Klaver (GL) eiste excuses.

Daar ging Weekers: 'Iedereen die in actie is gekomen en vervolgens op de problemen is gestuit binnen de belastingdienst die moet en kan zich niet aangesproken voelen en daarvoor is een excuus op zijn plaats.' Hij had weer die typische smekende Weekersblik die maakt dat je hem wilt trakteren op twee kroketten wittebrood met extra veel mosterd, een lekker potje bier en een luisterend oor.

'Dat is volgens mij een excuus aan deze mensen', zei Jesse Klaver. 'Heel erg goed.' Volgens mij konden de woorden van Weekers net zo goed betekenen dat hij vond dat de gedupeerden hém excuses schuldig waren vanwege hun pietluttige gezeur over twee maandjes geen toeslagen, maar dat weten we pas zeker na taalkundig onderzoek.

Ach, Frans Weekers. Altijd wanneer ik hem op televisie zag, dacht ik dat ik naar LuckyTV zat te kijken, maar dan was het dus gewoon Frans Weekers uncut, met zijn eigen stem.

Frans Weekers werd in 2010 staatssecretaris in Rutte I en twee jaar later in Rutte II. Die kon dus wat, zou je zeggen. Maar inmiddels was helaas bijna iedereen in Den Haag ervan overtuigd dat Frans er niet zoveel van bakte. Hij stroffelde van de ene affaire naar de andere. Hij werd voortdurend overvallen door wat de voormalige Britse premier Harold Macmillan ooit omschreef als 'events, my dear boy, events': onverwachte gebeurtenissen die voor ellende zorgden.

Het tragische was dat de nare verrassingen hem werden bereid door zijn eigen ambtenaren. Bij Financiën werkte het zo: er lag een probleempje (frauderende Bulgaren, chaos bij de toeslagen) en dat werd door een ambtenaar gelekt naar de media, meestal naar Frits Wester van RTL. Daarna drukte iemand Frans Weekers snel een microfoon onder zijn neus. Volkomen verrast moest Frans dan heet van de naald reageren op de misstand, waarbij hij zich negen van de tien keer volledig vergaloppeerde en foute teksten debiteerde.

Dit keer ook: Frits wist vorige week al van de hoed en de rand, maar Frans werd afgelopen weekend pas bijgepraat door de laatste loyale ambtenaar. Toen was hij inmiddels alweer finaal de mist ingegaan. Ze moesten Frans Weekers niet op Financiën, ze vonden hem incompetent. Ik weet niet of dat terecht was - al wekte Weekers op mij nooit de indruk ver boven de materie te staan. Hoe dan ook, als je ondergeschikten je eenmaal een brokkenpiloot vinden, gaan ze actief op zoek naar bevestiging.

Nu ging het nog om toeslagen die, om de kans op fraude te verkleinen, voortaan op één bankrekeningnummer worden gestort. Een redelijk overzichtelijk projectje.

Binnenkort volgt de operatie 'Huishoudtoeslag'. Dat is de nieuwe naam voor de samengevoegde zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Het gaat om miljoenen toeslagen van in totaal 8,5 miljard euro. Het zorgtoeslagdeel zal, is de bedoeling, direct aan de zorgverzekeraars worden betaald. Om er helemaal zeker van te zijn dat de invoering Frans Weekers zou verpletteren, werd er nog een ingewikkelde koopkrachtregeling voor ouderen aan gekoppeld.

Verloren strijd, wist Frans, en hij besloot de eer aan zichzelf te houden en terug te keren naar het veilige Weert.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden