Frans Weekers

BERT WAGENDORP

Frans Weekers moet vandaag in de Tweede Kamer opnieuw uitleg verschaffen over Bulgaarse fraudeurs door wie, in Weekers' eigen woorden, 'de Nederlandse fiscus als pinautomaat wordt gebruikt'. Het draait om de vraag wat hij wist, om wat hij had móeten weten en om wat hij vervolgens had moeten doen.

Het kwam zodoende wel slecht uit dat RTL Nieuws gisteren een 'Oplegnota' en een memo naar buiten bracht, waaruit blijkt dat in november 2011 al bekend was dat de boel structureel wordt getild. Pieter Omtzigt (CDA) pakte meteen zijn mobiel en begon als een razende te twitteren dat sprake was van 'doelbewust achterhouden'. Motie van wantrouwen in 140 lettertekens. Hoe Kamerleden vroeger konden functioneren zonder Twitter is een volslagen raadsel.

De gelekte 'oplegnota' was de motie van wantrouwen van Weekers' eigen belastingambtenaren. Die hebben hun staatssecretaris kennelijk niet al te hoog zitten, want vorige week probeerden ze hem er ook al bij te lappen.

Hoe kon het zover komen?

Toen het spotje van de Belastingdienst 'Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker' was doorgedrongen tot het platteland van Bulgarije - de wereld wordt steeds kleiner - stapten ze daar onmiddellijk in witte busjes en reden deze kant op. Het bleek inderdaad heel gemakkelijk en de Bulgaren vonden het trouwens ook best leuk.

In NRC Handelsblad stond gisteren een reportage waarin een Bulgaarse oud-hoogleraar sociologie aan het woord kwam. Die zei: 'De invasie van Bulgaarse minderheden, Roma en Turken in de sociale stelsels in het Westen is inmiddels helaas geïnstitutionaliseerd en geprofessionaliseerd.'

'Geïnstitutionaliseerd en geprofessionaliseerd': dat veronderstelt dat in Bulgarije keihard is gewerkt om de EU om te vormen tot een Zorgtoeslagunie. Alleen was daarover bij ons niets bekend. In het gehucht Ivanski, in het noordoosten van Bulgarije, waren ze echter volledig op de hoogte.

Dat zegt iets over onze wereld, al weet ik niet precies wat.

Op YouTube staat een filmpje van de opening van de site Toeslagen.nl, door Frans Weekers. 'Nu kunnen de mensen zeven dagen per week, 24 uur per etmaal een toeslag aanvragen', zegt hij uitnodigend, met die guitige blik van hem.

Ja, dan vraag je erom. In Ivanski en andere buitengewesten van de EU hebben ze misschien geen riolering en straatverlichting, maar wel internet en Google Translate.

De Tweede Kamer wilde destijds dat de Belastingdienst snel over de brug zou komen met de toeslagen: eerst uitkeren, dan pas controleren. Dit in het kader van de snelle service aan de toeslaggerechtigde kiezers. Aardig, maar naïef.

Het opmerkelijke is dat dit soort fraudegevoelige ideetjes - zie ook het pgb - vaak uit de koker van de VVD komen. Bij de liberalen heerst kennelijk een groot geloof in de oprechtheid van de mens. Dat is op zich te prijzen, maar het kost wel klauwen met geld. Er moet nog 1,2 miljard euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen worden teruggevorderd, maar door de afslankoperatie bij de overheid zijn er geen ambtenaren om dwangbevelen te schrijven.

Zal Weekers het debat overleven? Ik denk het wel. Hij is natuurlijk een eersteklas brokkenpiloot, maar daarvoor hoef je tegenwoordig het kabinet niet meer uit. Dat heeft 'het volste vertrouwen' in brokkenpiloten. Je zag het bij Fred Teeven: de belofte dat je nóg beter je best zult doen, volstaat.

Maar Bulgaarse straatmuzikanten hoeven dus echt niet meer op een bijdrage van Frans Weekers te rekenen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden