Frans restaurant moet deuren sluiten na weigeren moslima's

Een restauranthouder in de Parijse voorstad Tremblay-en-France heeft geweigerd twee moslima's te bedienen. Een van de vrouwen nam het gesprek op haar mobiele telefoon op. Nadat de beelden op internet waren verschenen, brak een storm van verontwaardiging los. De geschrokken restaurateur bood zijn excuses aan, maar heeft zijn restaurant voorlopig moeten sluiten.

Moslima's in het straatbeeld. Het betreft een archieffoto die niet gerelateerd is aan de personen in het artikel. Beeld anp
Moslima's in het straatbeeld. Het betreft een archieffoto die niet gerelateerd is aan de personen in het artikel.Beeld anp

Het incident illustreert de oplopende spanningen in Frankrijk na de aanslagen van Parijs en Nice, verder aangewakkerd door de discussie over het boerkiniverbod. In Marseille werd vorige week een vrouw met hoofddoek van het strand gejaagd door badgasten die zich aan haar tenue stoorden, hoewel Marseille geen boerkiniverbod had afgekondigd.

De gewraakte beelden van de restauranthouder, zaterdag opgenomen in gastronomisch restaurant Le Cenacle, beginnen midden in een ruzie. 'Meneer, wij willen niet bediend worden door racisten', zegt een van de vrouwen. De restauranthouder: 'Racisten zoals ik leggen geen bommen. Ik leef in een seculier land en ik heb recht op mijn mening.' De vrouw: 'Heb ik een bom gelegd, meneer?' De restaurateur reageert boos, maar zonder de beleefdheidsvormen uit het oog te verliezen: 'Mevrouw, de terroristen zijn moslims en alle moslims zijn terroristen. Mensen zoals u wil ik hier niet. Punt uit. Daarmee ben ik tenminste duidelijk.'

Zondagnacht verschijnt het filmpje op internet. De bron lijkt de Facebookpagina van Karima Abdelrahman Bint Mohammed, 'een vriendin van een van de slachtoffers'. Het is onduidelijk wie zij is en of zij een pseudoniem gebruikt. Op haar profielfoto is ze van achteren gefotografeerd in een zwart islamitisch gewaad. Een andere foto toont een vrouw, grotendeels buiten beeld, die een kind in boerka bij de hand houdt.

Via sociale media en islamitische sites komen de beelden bij de reguliere media terecht. 'De video van de schande', kopt het weekblad Marianne op zijn site. Vervolgens valt iedereen over de restaurateur heen, van islamitische activisten tot politici. Justitie opent een gerechtelijk vooronderzoek naar discriminatie.

Boerkiniverbod

Zondagmiddag biedt de geschrokken restaurateur zijn excuses aan, zowel in de media als ten overstaan van enkele tientallen boze moslims die zich voor zijn zaak hebben verzameld. Hij zegt dat hij een vriend heeft verloren bij de aanslag op de Bataclan en zich heeft laten meeslepen door zijn emoties. Een woordvoerder van het Comité Contre l'Islamophobie en France (CCIF), dat de twee geweigerde vrouwen bijstaat, is niet onder de indruk: 'Wat gebeurd is, is gebeurd.'

Het CCIF vraagt moslims vooral geen onrust te veroorzaken voor het restaurant. In plaats daarvan doet het de oproep: 'Ruïneer de reputatie van het restaurant op alle plaatsen op internet waar het genoemd wordt.' Binnen de kortste keren geven 21 duizend mensen Le Cenacle de laagst mogelijke waardering op Facebook - op een totaal van 22 duizend stemmen. Maandag is het restaurant gesloten, volgens Google zelfs definitief. Om veiligheidsredenen heeft de restaurateur zijn woning boven de zaak verlaten, meldt radiozender Europe 1.

In 2015 werden 124 anti-islamitische acties in Frankrijk geconstateerd, tegenover 55 in 2014. Het aantal anti-islamitische bedreigingen steeg van 78 naar 305. Voor 2016 zijn nog geen cijfers bekend. In diezelfde periode is het aantal daden van antisemitisme gedaald. Toch wordt antisemitisme vaker geconstateerd dan anti-islamisme: in 2015 werden 599 bedreigingen en 207 daden tegen Joden geregistreerd door het staatsagentschap voor de strijd tegen racisme en antisemitisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden