Frans 'radiomonster' gestraft na gegniffel over dood politieagent

Ruim twee miljoen Franse jongeren zullen vandaag tevergeefs zoeken naar hun favoriete radiozender Skyrock. Het populaire popstation heeft van de CSA, de Franse audiovisuele toezichtraad, een zendverbod van 24 uur opgelegd gekregen....

SJOERD VENEMA

De CSA nam de maatregel nadat een van de presentatoren van het programma Les Monstres vorige week het bericht over het doodschieten van een politieman in Nice gniffelend 'een goed begin van het nieuwe jaar' had genoemd.

Ondanks de excuses van zijn collegamonster even later in de uitzending en het snel ingrijpen van de radiodirectie die het programma en de presentator onmiddellijk liet schorsen, bleek de CSA daarmee niet tevreden. De toezichtraad, die veel gevoeliger lijkt met rechts aan de macht, vond het vergrijp zo ernstig, dat het zendverbod werd afgekondigd.

Eerder vorig jaar lag de CSA reeds overhoop met een andere populaire jongerenzender, Fun Radio. De controlecommissie ergerde zich toen aan de openhartigheid waarmee jongeren live op de zender vragen mochten stellen over sex en drugs. Een poging van de CSA om het vragenprogramma de nek om te draaien liep echter schipbreuk nadat duizenden jongeren zich uit protest bij de studio's van het bedreigde radiostation verzamelden.

Afgelopen vrijdag mochten de luisteraars van Skyrock hun mening geven over de ingreep van de CSA. Het gelach over de dood van de politieman werd weinig gewaardeerd, maar het zendverbod was voor het merendeel van de luisteraars een overdreven reactie.

De onvermijdelijke oud-minister van Cultuur, Jack Lang, hing uit solidariteit, en met een half oog op de socialistische presidentskandidatuur, eveneens aan de telefoon. De vooral onder jongeren populaire oud-minister, die zich ook in de zaak rond Fun Radio roerde, noemde het zendverbod een onaanvaardbaar 'dictaat' van bovenaf.

De directeur van Skyrock, die zijn publieke excuses heeft aangeboden voor de misplaatste grap, zei te vrezen dat het nog nimmer toegepaste zendverbod in de toekomst als nieuw censuurmiddel vaker zal worden toegepast.Sjoerd Venema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden