Frans protest tegen soepeler regels voor inseminatie

Meer dan 100 duizend Fransen zijn zondag in Parijs en Lyon de straat opgegaan om te protesteren tegen het legaliseren van kunstmatige inseminatie voor vrouwenkoppels en draagmoederschap. De socialistische regering zegt echter helemaal geen plannen in die richting te hebben.

APREUTERS en ANP

PARIJS - De conservatieve demonstranten uit alle hoeken, verenigd in de beweging Manif pour tous (Demo voor iedereen), betoogden eerder tegen het homohuwelijk. Ze verwijten de regering familiefobie. Onder meer Marion Maréchal-Le Pen (24) van het rechts-extremistische Front National, kleindochter van Jean-Marie Le Pen, liep mee. De aartsbisschop van Lyon hield een pleidooi voor een traditioneel gezin van vader, moeder en kinderen.

Volgens de politie namen in het centrum van Parijs zo'n 80 duizend betogers deel aan het protest, en in Lyon rond de 20 duizend. In Parijs waren 1.500 agenten op de been, in Lyon 600. Minister Manuel Valls van Binnenlandse Zaken had gewaarschuwd dat er hard zou worden ingegrepen bij geweld tegen de politie.

'We willen werk, geen homohuwelijk', stond op een van de protestborden. Een andere slogan was: 'Hollande, we willen je wet niet!' Betogers zijn van mening dat de huidige regering het verschil tussen mannen en vrouwen ontkent. Deze 'theorie' zou nu ook op scholen worden onderwezen, wat onderwerp is van felle discussie. Sommige ouders weigeren daarom hun kinderen naar school te sturen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden