Frans kabinet verdeeld over positieve discriminatie

Allochtonen moeten niet positief worden gediscrimineerd. Toekenning van banen op basis van quota-regelingen is 'gevaarlijk', want 'de nationale eenheid wordt erdoor verzwakt'....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Zijn uitspraken staan lijnrecht tegenover die van zijn collega van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy. Die meent dat het Franse falen op het vlak van integratie zo ernstig is, dat tot positieve discriminatie moet worden overgegaan. Zelf gaf hij het goede voorbeeld door de benoeming in het vooruitzicht te stellen van een moslim tot prefect, de hoogste ambtenaar van een regio.

Die voorstellen van Sarkozy zijn flink onder vuur genomen. Links en rechts riepen dat religie geen criterium behoort te zijn bij de benoeming van een prefect. 'Je hoort te kijken naar iemands verdienste', doceerde oud-premier Alain Juppé, partijgenoot én politiek rivaal van Sarkozy. Maar de critici van Sarkozy lieten veelal in het midden hoe zij het vraagstuk van arbeidsintegratie dan wel willen aanpakken.

Minister Fillon probeerde maandag in die lacune te voorzien. Allochtonen verdienen wél een aparte behandeling, betoogde hij, waarbij hij uithaalde naar de linkse regering-Jospin, 'die het woord integratie uit zijn woordenboek had geschrapt'. Gevolg: allochtonen zijn geneigd hun groepsidentiteit boven hun nationale identiteit te stellen. Fillon wil breken met die benadering door weer voluit te kiezen voor integratie, 'of zelfs assimilatie'.

Concreet betekent dat financiële steun voor allochtonen tijdens hun opleiding en bij het verkrijgen van werk. Fillon wees erop dat de regering dit jaar dertigduizend beurzen heeft verstrekt aan leerlingen van scholen in achterstandswijken. Twaalfduizend mensen in die wijken kregen met overheidssubsidie een baan, een aantal dat volgend jaar naar 25 duizend moet oplopen. Ook is in een tiental wijken een 'examencentrum' gekomen, waar leerlingen worden geholpen zich voor te bereiden op de examens die tot de hogere, publieke functies leiden.

'Positieve mobilisatie' is het trefwoord dat Fillon tegenover Sarkozy's 'positieve discriminatie' plaatst. Beide ministers gelden als kandidaten voor de opvolging van premier Raffarin, wiens politieke toekomst hoogst onzeker is als gevolg van een vrije val in de opiniepeilingen. De lijn-Fillon inzake integratie heeft de steun van de rest van de regering. Dit weekeinde liet president Chirac weten niets in positieve discriminatie te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden