Frans ict-bedrijf hielp Kadhafi met spioneren via internet

AMSTERDAM - Op de beslissende rol die Frankrijk heeft gespeeld in de bevrijding van Libië is een smet gekomen. Terwijl Franse bommenwerpers dit jaar troepen van kolonel Kadhafi bestookten, hielp een Frans ict-bedrijf zijn regime bij het bespioneren via internet van oppositieleiders.


Die beschuldiging tegen het bedrijf, Amesys, is geuit door de website Owni.fr. Owni zegt de bewijzen uit documenten te hebben opgediept met hulp van de klokkenluiderssite WikiLeaks.


Amesys, een onderdeel van de Franse multinational Bull, staat al langer in een kwade reuk vanwege diensten aan Kadhafi's bewind. Na de val van Tripoli in augustus ontdekten journalisten daar een hoogwaardig afluistercentrum. Toen was al duidelijk dat daarmee het e-mail- en chatverkeer van dissidenten en buitenlandse activisten was onderschept.


Owni heeft nu achterhaald welke andersdenkenden Tripoli digitaal in de gaten hield. Een van hen is Mahmoud Al-Nakoua, medeoprichter van het Nationale Front voor de Redding van Libië, die recent is benoemd tot ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Ook de huidige minister van Cultuur, Atia Lawgali, werd tijdens zijn ballingschap in Washington met Amesys-apparatuur afgeluisterd, stelt Owni.fr.


Amesys ontkent niet dat het apparatuur voor het analyseren van internetverkeer heeft geleverd aan Libië, maar zegt dat het gebeurde volgens VN-regels. Het bedrijf stelt dat het 'niet kan controleren hoe klanten onze technologie inzetten'.


Amesys is niet het enige bedrijf dat verdacht wordt van dubieuze leveranties aan Libië. The Wall Street Journal meldde in augustus dat het Amerikaanse Narus, het Chinese ZTE en het Zuid-Afrikaanse VASTech afluisterapparatuur hebben verkocht of daar gesprekken over hebben gevoerd met Libische functionarissen.


Ook andere dictaturen wenden westerse technologie aan om hun bevolking te onderdrukken. Vorige maand werd bekend dat Syrië computers van het Amerikaanse bedrijf Blue Coat gebruikt om het internetverkeer te filteren. Actiegroepen beschuldigen Cisco er al jaren van dergelijke apparatuur te verkopen aan China.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden