Frans Hals museum stelt verkoop uit

Het Frans Hals Museum legt het omstreden plan een schilderij van Benjamin West te verkopen 'voorlopig in de ijskast'. 'Door een stupiditeit van onze kant' was het museum niet op de hoogte dat er nog nazaten van de schenker leefden, aldus een woordvoerder....

Het museum liet vorige week weten twee schilderijen te willenverkopen om de bouw van een nieuw depot te kunnen betalen. Hetgaat om de schilderijen De tekenles van Michaël Sweerst enPhaëton vraagt zijn vader Helios de zonnewagen te leen (1802)van Benjamin West, die samen de benodigde drie miljoen eurozouden moeten opbrengen.

Volgens de 'Leidraad voor het afstoten van museale objecten'van de Nederlandse Museumvereniging is voor een verkooptoestemming van de schenkers nodig. Na onderzoek ging het FransHals Museum ervan uit dat de schenker van het schilderij vanBenjamin West, de weduwe Guépin-Van der Niepoort, geennabestaanden had. Er blijken echter diverse kleinkinderen tezijn. Een van de kleinkinderen liet deze week weten bij verkoopvan het schilderij juridische stappen te zullen ondernemen.

Het is niet zo dat de verkoop direct is afgeblazen. Hetmuseum gaat 'eerst met de erven praten, daarna wordt besloten ofer tot verkoop wordt overgegaan.' De Haarlemse cultuurwethouderRuud Grondel heeft gisteren per brief zijn 'oprechte excuses'aangeboden aan de erven, en acht overleg 'noodzakelijk'. Hetgesprek vindt deze week nog plaats.

De twee werken konden volgens het museum worden verkochtomdat ze 'geen directe relatie met de collectie hebben'.Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur is echter tegenverkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.