Frans Front National boekt triomf

De tweede man van het extreem-rechtse Front National, Bruno Mégret, heeft zondag de eerste ronde van de verkiezingen voor het burgemeesterschap van een voorstad van Marseille met overmacht gewonnen....

MARTIN SOMMER

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Het Front National, dat opereerde onder de naam 'Allez Vitrolles', haalde ruim 47 procent van de stemmen, zodat het nog geen 3 procent scheelde of een tweede ronde was niet eens meer nodig geweest.

De huidige burgemeester van Vitrolles, de socialist Anglade, kreeg 36 procent van de stemmen. De kandidaat van de regeringspartijen UDF-RPR kwam niet verder dan 16 procent. De laatste liet gisteren weten nog niet meteen te kunnen beslissen of hij zich in de tweede ronde achter de socialist zou opstellen in een gezamenlijk 'Republikeins Front' tegen uiterst rechts.

Vitrolles is een slaapstad van 40 duizend zielen, zoals er zoveel zijn. Een oninteressante lokale affaire dus, ware het niet dat het na Toulon, Orange en Marignane de vierde Franse gemeente in handen van het Front National zou kunnen worden. Belangrijker is dat Mégret lid is van het hoofdbestuur van het Front National, alsmede de gedoodverfde opvolger van partijleider Jean-Marie Le Pen.

Mégret moest een ingewikkelde constructie hanteren om aan deze verkiezingen mee te kunnen doen. Officieel kon hij zelf geen kandidaat zijn, omdat hij bij de verkiezingen van twee jaar geleden het plafond van de toegestane campagne-uitgaven had overschreden. Vandaar dat de lijst 'Allez Vitrolles' in het leven werd geroepen. Mégrets vrouw Catherine trok de lijst en fungeerde zo als 'strovrouw'. Mégret heeft er geen misverstand over laten bestaan dat hij de man is die aan de touwtjes trekt en straks 'de grote lijnen' zal uitzetten.

Vitrolles moest zo snel weer naar de stembus, omdat de Raad van State de lokale verkiezingen van twee jaar geleden ongeldig had verklaard in verband met onregelmatigheden. Toen wist Mégret zijn socialistische tegenhanger uiteindelijk tot op 353 stemmen te naderen. De vrees bij links was dan ook groot dat burgemeester Anglade - die bekend staat als een zwak bestuurder - het in de eerste ronde al zou afleggen, zeker als de opkomst laag zou zijn. Ook Guichard van de UDF-RPR spreekt niet erg aan. Geen van beide kandidaten die het opnamen tegen Mégret kreeg steun van bekende landelijke politici.

Het Front National had tijdens de campagne alles uit de kast gehaald. Tot uit Parijs kwamen de plakkers en de kort geknipte aanhangers, voor een campagne die gaandeweg een onvriendelijker karakter aannam. Zo werd het gerucht in omloop gebracht dat de huidige burgemeester in staat van beschuldiging is gesteld wegens corruptie, en werden pamfletten gestrooid van een pseudo-'Vereniging van Franse moslims uit Marseille en omgeving', die Noord-Afrikaanse kiezers opriep FN te stemmen, omdat 'Anglade Vitrolles de zusterstad wil maken van een plaats in Israël'. Voor een partijgenoot van Mégret eindigde de stembusstrijd in het hospitaal.

Over de opvattingen van de 'woordvoerder van Allez Vitrolles' kan intussen weinig onhelderheid bestaan. Die pleegt zich uit te laten over de 'ellendelingen van de CGT' (communistische vakbond), en 'Magrebijnse schooiertjes van tien jaar die stenen naar auto's gooien'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden