Frans-Duits vredesplan wekt verwarring

Frankrijk heeft zondag het bestaan ontkend van een 'geheim' Duits-Frans plan voor de ontwapening van Irak.Eerder verklaarde de Duitse minister van Defensie Struck dat beide landen een plan hadden opgesteld dat een mogelijke oorlog met Irak moet voorkomen. Rusland had zich al achter het voorstel geschaard.

ANP

Eerder stelde de Duitse minister van Defensie Struck dat Frankrijk en Duitsland een plan hebben opgesteld dat een mogelijke oorlog met Irak moet voorkomen. Het plan behelsde onder meer een vredesleger in Irak en een bestuur onder VN-vlag. Beide landen zouden de voorstellen overbrengen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens de Franse zegsman is er alleen met de Duitsers gesproken over uitbreiding van het aantal inspecteurs in Irak.

Drijvende krachten achter het nieuwe vredesplan plan zouden de Duitse Bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac zijn. Volgens diplomatieke bronnen zullen die twee zondag nog overleg voeren.

Bondskanselier Schröder treft zondag in Berlijn de Russische president Poetin. Ook met hem zou over het nieuwe vredesvoorstel gesproken worden. Duitsland is geen permament lid en heeft dus ook geen vetorecht maar bekleedt momenteel wel het voorzitterschap van de raad.

Rusland zal het Duits-Franse plan voor de ontwapening van Irak steunen als het wordt ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat verklaarde de Russische minister van Defensie Ivanov zondag.

Nederland is net als de Verenigde Staten geen voorstander van uitbreiding van de wapeninspecteurs. Volgens minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken gaat het om de bereidwilligheid van Saddam Hussein om mee te werken. 'Het heeft geen zin om nog meer inspecteurs met een zaklantaarn kelders in te sturen. Het gaat er om dat Saddam het licht aan doet,' aldus De Hoop Scheffer na zijn bezoek vrijdag aan de Amerikaanse minister Powel van Buitenlandse Zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden