Frans-Duits plan voor een 'flexibele Europese Unie'

Duitsland en Frankrijk werken aan een plan voor een 'flexibele Europese Unie', waarin ruimte wordt geboden aan lidstaten die niet verder kunnen of willen meewerken aan de verdergaande Europese integratie. Dat blijkt uit een gezamenlijk document dat zal worden voorgelegd aan Italië, Nederland, België en Luxemburg, schrijven Duitse media.

Jongeren in Londen met een vlag van de Europese Unie. Beeld ap
Jongeren in Londen met een vlag van de Europese Unie.Beeld ap

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault treffen elkaar zaterdag in Berlijn. Daar bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes grondleggers van de EU plannen voor de toekomst van de EU na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk.

Steinmeier en Ayrault zien het als hun plicht te voorkomen dat de Brexit navolging krijgt in de rest van Europa. De twee ministers erkennen dat sommige EU-landen niet op dezelfde weg verder willen gaan naar een steeds hechtere unie, 'maar er moet ruimte zijn'.

'Niet elders herhalen'

'Duitsland en Frankrijk aanvaarden met spijt dat het Britse volk heeft gestemd voor terugtrekking uit de EU', staat er volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) in de tekst. Nu zou het de gemeenschappelijke plicht van beide landen zijn om ervoor te zorgen dat een soortgelijke ontwikkeling 'niet elders in Europa wordt herhaald'.

Radeloosheid of stilstand kan de EU zich nu niet veroorloven, zegt Steinmeier tegen de FAS, maar ook de roep om 'meer Europa' is volgens hem nu niet het antwoord. Volgens de minister moeten de landen samen zoeken naar een Europese oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk, de bedreiging van de veiligheid en voor het stimuleren van groei en werkgelegenheid.

De 'oude zes'

De zes landen die aan het beraad deelnemen richtten in 1957 de Europese Economische Gemeenschap op, de voorloper van de huidige EU. Andere landen die niet zijn uitgenodigd hebben kritiek op de bijeenkomst.

Het besluit van de Britten om uit te treden is officieel niet de aanleiding, want het overleg stond allang gepland. Het zou om een breed overleg over verschillende actuele zaken gaan. De 'oude zes' komen vaker bij elkaar.

In de marge van de EU-top maandag en dinsdag in Brussel houden de overige 27 lidstaten een informeel beraad, dan dus voor het eerst zonder de Britten. Bondskanselier Angela Merkel voert maandag in Berlijn voorbereidend overleg met de Franse president François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi en EU-raadsvoorzitter Donald Tusk.

Lees ook:

Voormalige arbeiders uit Stoke-on-Trent voelen zich in de steek gelaten en zien in hun stem voor de Brexit een kans om terug te slaan (+)

Het woord Nexit is niet meer weg te denken uit het politieke debat (+)

Wat betekent Brexit voor de gewone burger?

De Britten hebben hun land terug. Maar het is niet meer hun oude land, stelt correspondent Patrick van IJzendoorn. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden