Frans departement desnoods naar EHRM om kerststal

Het Franse departement Vendée stapt desnoods naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om te bereiken dat het een kerststal mag opstellen in zijn bestuursgebouw. Dit heeft het parlement van het West-Franse departement vandaag besloten.

Redactie
Kerststal Beeld anp
KerststalBeeld anp

Een bestuursrechter had de kerststal in november verboden. Die staat traditioneel elk jaar van 2 december tot kerst in het Hôtel du Département. De traditie is volgens de jurist in strijd met de scheiding van kerk en staat, een van de grondslagen van de Franse Republiek, gebaseerd op de Revolutie van 1789.

Volgens de volksvertegenwoordigers van de Vendée zijn kerststallen een 'traditie van het volk' die door gelovige en niet-gelovige Fransen al eeuwen wordt gekoesterd. De departementsbestuurders voelen zich gesteund door tal van reacties op het verbod, die van burgers zijn binnengekomen, aldus de nieuwszender BFM TV.

De rechtszaak tegen de kerststal was in 2012 aangespannen door de Nationale Federatie van de Vrije Gedachte (FNLP). Die zet zich onder het motto 'Noch god noch meester - geen priestergespuis!' in voor de laïcité, zoals de scheiding van Kerk en Staat in Frankrijk heet.

Volgens de voorzitter van het departementsparlement, Bruno Retailleau, 'toont het debat dat ons land sinds tien dagen beweegt, aan hoezeer fundamentalistische verwereldlijking de geest van de scheiding van Kerk en Staat à la française perverteert. De scheiding van Kerk en Staat is uitgevonden om eendracht tussen de Fransen te verzekeren, niet om hen te verdelen door ruzies die niet meer van deze tijd zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden