FRANKRIJK

In het Centre National d'Art Contemporain t/m 5 januari een retrospectief van Allen Rupersberg, 'Where's Al?', een hommage van Bas Jan Ader, Guy de Cointet en Wolfgang Stoerchle aan Paul McCarthy en een presentatie van Joep van Lieshout, Jouke Kleerebezem & Paul Perry, Maurizio Cattelan....

Grenoble

In Musée de Grenoble een overzichtstentoonstelling van Morris Louis, wiens werk wordt gekenmerkt door een onophoudelijk onderzoek naar kleur (t/m 16 december).

Parijs

Met Tériade, een belangrijke kunstuitgever, heeft Matisse zijn mooiste boeken gemaakt ('Les Poésies de Mallarmé', 'Jazz', 'Les Poèmes de Charles d'Orléans'). In Musée Matisse (Palais Fénelon) een tentoonstelling over deze samenwerking, van 14 december t/m 2 maart.

Les Trois Grandes Égyptiennes in Hotel de Sully (Rue St-Augustin) een overzicht van de manier waarop de drie piramides van Gizeh - Cheops, Chefren en Mycerinus - de afgelopen anderhalve eeuw door fotografen zijn vastgelegd. Tot en met 4 januari.

In Galerie Pascal Lansberg tot en met 20 december een dertigtal werken van Jean Dubuffet, uit de periode 1940 tot '80.

In Musée d'Art Moderne de la Ville Life/Live, een tentoonstelling die een indruk wil geven van het artistieke klimaat in Groot-Brittannië in 1996 (t/m 5 januari). Tot die tijd eveneens een expositie van de Duitse kunstenaar Georg Baselitz.

De l'Impressionnisme à l'Art nouveau in het Musée d'Orsay toont de aanwinsten van het museum uit de periode 1990 tot 1996. Tot en met 5 januari.

Saint Etienne

100 nieuwe aanwinsten op het gebied van design zijn nu tentoongesteld in Musée d'Art de Saint Etienne (t/m 2 januari).

Tours

Frankrijk beschikt over een grote collectie Italiaanse schilderijen, die grotendeels onbekend is. Drie musea doen mee aan een grote presentatie van Italies, Peintures des musée de la région Centre. In het Musée des beaux-arts de Tours werken uit de 13de tot de 16de eeuw, in het Musée des beaux-arts d'Orléans schilderijen uit de 17de eeuw en in Chartres werken van Italiaanse meesters uit de 18de eeuw. Tot en met 3 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.