FRANKRIJK

In het jaarlijkse grootschalige theaterfestival van Avignon (t/m 2 augustus) zijn ditmaal vooral groepen uit Frankrijk te gast. Maar er zijn ook internationale theaterproducties uit Rusland en Litouwen....

Avignon

Lyon

De vierde Biënnale van Moderne Kunst t/m 24 september in Lyon, vindt voor het eerst tijdens de zomer plaats. Ongeveer zestig kunstenaars tonen hun werk tijdens deze vierde editie, die ditmaal 'L'Autre' (het andere) als thema draagt.

Parijs

In de Galerie van de Bibliothèque Nationale (Quai Francois Mauriac) de fototentoonstelling Photographie au présent, met werk van o.a. Sebastio Salgado, Mario Giacomelli, Judith Turner en Michel Szulc-Krzyzanowski. Tot en met 1 september.

In het Centre Georges Pompidou een grote retrospectieve tentoonsteling van de kunstenaar Fernand Léger 1881-1955. Léger ontwikkelde zich van impressionist tot kubist en geometrist met een voorliefde voor moderne, grootstedelijke en industriële onderwerpen. Hij ontwierp ook kostuums en decors voor film en ballet en met de fotografen Dudley Murphy en Man Ray maakte hij in 1924 de film 'Le Ballet Mécanique', 'films sans scénario'. Tot en met 28 september.

Met Made in France viert het Centre George Pompidou zijn 20-jarig bestaan. De tentoonstelling, die zich uitstrekt over twee etages, moet een beeld geven van kunst uit Frankrijk uit de periode 1947 tot 1997. Tot en met 29 september.

In Musée national des Arts d'Afrique et d'Océanie de tentoonstelling Arts du Nigeria. Met bijna driehonderd objecten, variërend van houten koppen en maskers tot ijzeren scepters. Avenue Daumesnil 293, t/m 18 augustus.

Het Centre Pompidou brengt een retrospectief van Japanse films. Tot eind september worden meer dan tweehonderd films getoond, de grote klassieke en minder bekende. Er is bovendien een tentoonstelling en een catalogus over Histoire du Cinema Japonais.

Saint Etienne

In het Musée d'Art Moderne een tentoonstelling van de Zweedse beeldhouwer Erik Dietman (1937), die zich in de jaren zestig bij de internationale beweging Fluxus aansloot. Tot en met 7 september.

Musee d'Art Moderne presenteert een overzicht van de Russische conceptuele kunstenaar Viktor Pivovarov (1937), t/m 7 september.

Straatsburg

In de Galerie Ancienne Douane (Rue du Vieux-Marché-aux-Poissons) Itinéraire d'une passion, een hommage aan de Straatsburgse kunstverzamelaars Othon Kaufmann en François Schlageter. Hun verzameling oude meesters, met veel Italiaanse schilderkunst, bevat onder meer werk van Tiepolo, Bourdon, Lagrenee, Van Dyck, Cavallino en Ricci. Tot en met 31 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.