FRANKRIJK

Aix-en-provence..

Het befaamde Festival d'Aix staat dit jaar in het teken van de opera, met vier nieuwe producties en eentje van vorig jaar. Aix is driftig aan het coproduceren geslagen. Marc Minkowski en de regisseur Klaus Michael Grüber leiden Monteverdi's L'Incoronazione di Poppea (een productie die volgend jaar terugkomt in de Wiener Festwochen). Stéphane Petitjean en Herbert Wernicke nemen Offenbachs La belle Hélène voor hun rekening, begeleid door een elitegezelschap uit het Orchestre de Paris (deze operette keert volgend jaar terug in Salzburg). Mozarts Die Zauberflöte, gecoproduceerd met de Opera van Lausanne, staat onder leiding van David Stern en Stéphane Braunschweig. Met de Brusselse Munt worden voorstellingen op touw gezet van geënsceneerde Monteverdi-madrigalen, ook onder muzikale leiding van Minkowski. Het 'oudje' op de lijst is Mozarts Don Giovanni, zoals die vorig jaar in Aix in première ging, met jonge zangers in een sobere workshop-enscenering van Peter Brook. Claudio Abbado en Daniel Harding hebben opnieuw de muzikale leiding. De 'Academie europëenne de musique' die in Aix vorig jaar van start ging, zal ditmaal jonge zangers en instrumentalisten opleveren voor de Zauberflöte en de Monteverdi-madrigalen. Isaac Stern en Augustin Dumay leiden kamermuziekworkshops. Het festival duurt van 6 t/m 30 juli. Tel. 00.33.42173400, fax 42961261.

Avignon

In het Festival d'Avignon (9 t/m 31 juli) dit jaar veel Shakepeare in de theaterprogrammering. De grote voorstelling op de cour van het Palais des Papes is Henry V in een regie van Jean-Louis Benoit. De voorganger van dit koningsdrama, Henry IV, wordt ook in Avignon gespeeld en wel in regie van Yann-Joël Collin (in het Cloïtre des Célestines). La Tempesta ('The Storm') is een Italiaanse productie van Giorgio Barberio Corsetti en wordt gespeeld in het Theatre Municipal. Richard III tenslotte is te zien in een versie van Geneviève de Kermabon (Parquet de Bal à Champfleury).

Uit België komt de groep Groupov met twee opmerkelijke producties: Rwanda 1994 en Requiem pour Srebrenica, dit laatste als work in progress. De jonge Duitse theatermaker Thomas Ostmeier is met drie voorstellingen vertegenwoordigd: Mann ist Mann (Bertolt Brecht), Unter der Gürtelinie (Richard Dresser) en Shoppen und Ficken (Mark Ravenhill). Het Italiaanse gezelschap Societas Raffaello Sanzio, dit jaar opnieuw te zien geweest in het Holland Festival komt met Voyage au bout de la nuit, naar het werk van Céline. In het dansprogramma onder meer twee producties van Sasha Waltz (Zweiland en Sur Terre) en Le Vif du Sujet, een choreografie waaraan is meegewerkt door Josef Nadj en Jean-Claude Gallotta. In een speciaal Zuid-Amerika programma onder meer het dansprogramma Tango, vals y Tango van Ana Maria Stekelman uit Argentinië. Informatie tel. 00.33.90826708, fax 850932.

Vienne

Jazz à Vienne biedt tot en met 13 juli concerten door Sonny Rollins, Salif Keita, Steve Coleman, Pat Metheny, Branford Marsalis, Wynton Marsalis & Lincoln Center Orchestra, Jan Garbarek, Randy Weston & Gnawa, Ornette Coleman & Master Musicians of Jajouka. www.jazzavienne.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden