Frankrijk

PETER GIESEN

Frankrijk neemt de dreiging van de jihad in Syrië serieus. Vorige week werd in Grenoble de Tunesiër Ahmed B. aangehouden en uitgezet, omdat hij Franse jongeren had geronseld voor Syrië. Eerder deze maand werden zeven Fransen gearresteerd voor hetzelfde vergrijp. In mei werd een Algerijn uitgezet die strijders recruteerde voor ISIS.

Volgens sommige schattingen vechten bijna achthonderd Franse burgers in Syrië. Ruim dertig Fransen zijn om het leven gekomen, aldus president François Hollande, die verder wees op het gevaar van 'individuen die geïndoctrineerd en getraind in de oorlog naar Europa terugkeren'.

De angst voor terreurdaden door teruggekeerde Syriëgangers is aangewakkerd door Mehdi Nemmouche, die op 24 mei vier personen doodschoot in het Joods Museum in Brussel. Zijn profiel leek op dat van Mohammed Merah, de man die in 2012 zeven mensen doodde in Toulouse en omgeving. Beiden waren kleine criminelen die in de gevangenis werden bekeerd tot het salafisme. Merah reisde daarna naar Afghanistan en Pakistan, Nemmouche naar Syrië. 'Er zijn tientallen als Merah en Nemmouche', zei de Franse premier Manuel Valls. 'We hebben nog nooit een uitdaging van deze omvang onder ogen gezien.'

In april lanceerde minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve een actieprogramma tegen de deelname aan de jihad in Syrië. Cazeneuve stelde vooral beter inlichtingenwerk in het vooruitzicht, alsmede restricties voor minderjarigen die Frankrijk willen verlaten om in Syrië te vechten. De arrestaties laten zien dat de inlichtingendiensten actief zijn. De 28-jarige Tunesiër Ahmed B. wordt omschreven als de centrale figuur in een netwerk dat strijders ronselde in de omgeving van Grenoble. De recrutering verliep hoofdzakelijk via internet. In februari werd een 23-jarige Fransman uit Grenoble gedood bij gevechten in Homs. Diezelfde maand werd een 14-jarig meisje tegengehouden op het vliegveld van Lyon, toen ze op het punt stond via Turkije naar Syrië te reizen.

Toch blijkt het moeilijk om iedereen in de gaten te houden. De Fransen waren door de Duitse inlichtingendienst getipt over de terugkeer van Mehdi Nemmouche, die een verdachte route van Istanbul via Maleisië had gevolgd. Met die informatie werd echter niets gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden