Frankrijk zegt nee tegen Le Pen

Jacques Chirac is zondag met een historische meerderheid van meer dan 80 procent herkozen als president van Frankrijk. De tweede ronde van deze verkiezingen was echter vooral een overweldigend 'Non' tegen de extreem-rechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen, die gisteren bleef steken op 18 procent....

Chirac haalde de grootste presidentiële overwinning in de geschiedenis van de Vijfde Republiek, waar hij in de eerste ronde met krap 20 procent het magerste percentage ooit haalde voor een president die wilde worden herkozen. Deze merkwaardige verkiezingsrace ging uiteindelijk niet of nauwelijks over Chiracs prestaties als president. Nadat de socialistische kandidaat Jospin in de eerste ronde verrassend werd uitgeschakeld door Le Pen, is er in heel Frankrijk bijna dagelijks tegen extreem-rechts gedemonstreerd. Het hele land werd gemobiliseerd om op Chirac te stemmen.

De president sprak zijn dankwoord gisteravond uit voor een meer dan levensgrote blauw-wit-rode vlag, en zei: 'Ik heb gehoord en begrepen wat de Fransen willen zeggen.' Hij wees op de waarden van de Republiek, en zei dat 'datgene wat de Fransen bindt veel machtiger is dan datgene wat ze scheidt'. Hij bedankte speciaal het linkse electoraat dat zichzelf had overwonnen om op hem te stemmen. Vandaag zal Chirac een interim-premier benoemen, die het land bestuurt tot de parlementsverkiezingen in juni.

Jean-Marie Le Pen haalde lang niet de 25 of zelfs 30 procent van de stemmen waarop hijzelf had gezegd te hopen. Met zijn 18 procent trok de volkstribuun nauwelijks meer aanhang dan tijdens de eerste ronde, toen hij 16,8 procent binnenhaalde. In de tweede ronde mocht hij rekenen op de stemmen van zijn afvallige tweede man, Bruno Mégret, die in eerste instantie 2,3 procent had gehaald. Die 'vaste' aanhang, omgerekend 5,5 miljoen stemmen, wist Le Pen gisteren niet uit te bouwen.

Om de overwinning van Chirac te vieren, werd er gisteravond door de gaullisten gezongen en gedanst op het Place de la République. Links verzamelde zich op de Place de la Bastille, waar vooral werd gevierd dat Jean-Marie Le Pen verslagen was. Van uitzinnige vreugde was op geen van beide pleinen sprake.

Le Pen gaf zijn reactie thuis in de dure Parijse voorstad Saint Cloud. Hij sprak over de 'Sovjet-methodes' van 'alle sociale, economische, politieke en media-krachten' die waren ingezet om hem de overwinning te onthouden. Tussen de eerste en de tweede ronde was volgens de leider van het Front National 'op een hysterische manier' campagne tegen hem gevoerd.

De Franse socialisten waren tevreden met de uitslag. 'Het resultaat is duidelijk, extreem-rechts 18 procent, democratie 82 procent', zei minister Fabius van Financiën. Hij voegde eraan toen dat links voor de parlementsverkiezingen van juni 'goede kansen' heeft . Uit het buitenland kwamen opgetogen reacties. In Londen sprak premier Blair van een 'overwinning voor de democratie' . De Duitse bondskanselier Schröder onderstreepte dat het Franse volk 'zonder omwegen' het extremisme heeft afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden