Frankrijk zaagt met de Britten aan poten WEU

Frankrijk en Duitsland gaan nauw samenwerken bij militaire vredesoperaties in Europa. Vandaag zullen de Franse minister van Defensie Alain Richard en zijn Britse collega George Robertson hierover een intentieverklaring signeren op het Britse fregat HMS Birmingham dat bij Saint Malo voor anker ligt....

AFP; REUTERS

AFP, Reuters

SAINT MALO

Richard en Robertson houden in Saint Malo hun jaarlijkse Frans-Britse defensietop. Volgens de in Parijs uitgegeven International Herald Tribune zouden Parijs en Londen overigens niet louter een intentieverklaring over wederzijdse samenwerking tekenen.

Frankrijk zou bereid zijn operationele middelen die het land nu besteedt aan de West-Europese Unie (WEU), over te hevelen naar de Europese Unie. De krant heeft dat vernomen in kringen rond de Franse president Jacques Chirac. Het zou betekenen dat de dagen van de WEU geteld zijn.

Parijs en Londen bevestigen een dergelijk akkoord niet. Maar voor politieke kringen in Frankrijk komt deze wending der dingen niet als een verrassing. 'De WEU had de keuze om zichzelf van kant te maken of zich over te geven', commentarieert Jacques Baumel, de Franse president van de politieke commissie van de WEU.

Minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine poogt de gemoederen te kalmeren. Maar door te vertellen dat de opheffing van de WEU 'een van de opties' is, geeft hij toe dat het voortbestaan van de Europese verdedigingsorganisatie op het spel staat.

De Brits-Franse samenwerking in geval van Europese crises is volgens de Britse minister van Defensie Robertson geen 'exclusief arrangement'. Robertson zou hiermee de andere Europese landen gerust willen stellen dat Parijs en Londen niet bezig zijn een defensie-akkoord te sluiten buiten de overige landen van de Europese Unie om.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini, dienstdoend voorzitter van de WEU, gaf gisteren lucht aan zijn bezorgdheid in die richting. Hij waarschuwde Parijs en Londen dat een directoraat van twee à vier grote staten die het Europese defensiebeleid zouden bepalen, onaanvaardbaar is.

Robertson poogde Dini gerust te stellen. Frankrijk en Groot-Brittannië willen samenwerken met alle bondgenoten. Zij zijn bereid ook met andere EU-landen akkoorden te sluiten. 'Wij Europeanen moeten en kunnen een grotere rol spelen voor onze eigen veiligheid', aldus de Britse minister.

Vandaag zullen na de signering van de Frans-Britse verklaring over defensiesamenwerking president Chirac en premier Blair in Saint Malo de verdere ontwikkeling van een Europees defensiebeleid onder de loep nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden