Frankrijk wint slag om Waterloo-munt

Een Belgisch plan om de 200ste verjaardag van de beroemde Slag bij Waterloo te vieren met een speciale 2-euromunt is geschrapt. Frankrijk bleek forse kritiek op het voorstel te hebben, omdat de veldslag waarbij Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen nog altijd te gevoelig zou liggen.

De speciale 2-euromunt waarmee België de Slag bij Waterloo wilde herdenken.Beeld Raad van Europa

Komende juni is het exact twee eeuwen geleden dat 'de slag der slagen' bij de Belgische plaats werd uitgevochten. Waterloo betekende het einde aan een reeks oorlogen tussen Frankrijk en allerlei Europese mogendheden, maar ook het begin van veertig jaar Europese vrede. In Waterloo wordt dat groots herdacht met onder meer twee reconstructies met zesduizend acteurs in historische uniforms, driehonderd ruiters en een honderdtal kanonnen.

De Koninklijke Munt van België dacht de festiviteiten extra luister bij te kunnen zetten door een speciale munt van 2 euro te slaan. Hierop zou onder meer de Leeuw van Waterloo worden afgebeeld. Dit is het bekende monument dat de Nederlandse koning Willem I liet oprichten op de plek waar zijn zoon tijdens de gevechten door een musketkogel gewond raakte aan zijn linker schouder.

Maar toen maakte Frankrijk bezwaar. De Fransen stuurden een boze brief naar de Europese Raad waarin ze verzochten de Waterloo-munt niet in omloop te laten brengen. 'De Slag bij Waterloo is (...) meer dan gewoon een militair conflict. Munten laten circuleren waarop een symbool staat dat voor een deel van de Europese bevolking schadelijk is, komt ons als schadelijk voor. Zeker in een context waarbij de regeringen van de eurozone de eenheid en de samenwerking in de monetaire unie pogen te versterken.'

Britten brengen wel munt uit

België heeft daarom besloten af te zien van de uitgifte van de herdenkingsmunt van 2 euro voor Waterloo. Ook al waren er volgens de Belgische omroep VRT al ruim 180.000 exemplaren van de speciale Waterloo-munt geslagen en verpakt. Voor de verzamelaars komt er alsnog een alternatief: een muntstuk met een waarde van 3 of 5 euro. Frankrijk kan zich hier niet tegen verzetten, omdat deze munt niet voorkomt in het normale betalingsverkeer.

Pikant detail: de Britten, die de euro nooit hebben willen invoeren, hebben wel een herdenkingsmunt voor Waterloo uitgebracht. De Britse Royal Mint heeft een speciale munt van vijf pond laten slaan waarop de Hertog van Wellington en de Pruisische maarschalk Blücher, de architecten van Napoleons nederlaag bij Waterloo, elkaar de hand schudden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden