Frankrijk wil Michelle Martin liever niet

De Franse minister van Justitie is gekant tegen de komst van Michelle Martin, de voormalige echtgenote van de Belgische pedofiel Marc Dutroux. Martin, die halverwege haar 30 jaar durende celstraf vervroegd kan vrijkomen, was van plan in een Frans klooster in te treden. Het Franse verzet brengt haar vervroegde vrijlating in het gedrang.

AMSTERDAM - Een Belgische rechter oordeelde maandag dat Martin vervroegd kan vrijkomen. Dinsdag werd die beslissing definitief, toen het Openbaar Ministerie geen aanleiding vond om in beroep te gaan. De 51-jarige Martin, die meewerkte aan de gruwelijke misdaden van haar ex-man, heeft 15 jaar uitgezeten van de 30 jaar celstraf waartoe ze in 2004 werd veroordeeld.


Volgens de Belgische wet kunnen gedetineerden al na eenderde van de opgelegde straf vrijkomen. Zij moeten wel aan voorwaarden voldoen. Zo mag Martin niet in de buurt van (de nabestaanden van) haar slachtoffers komen, mag ze geen contact hebben met media en moet ze schadevergoeding betalen. Ze krijgt ook regelmatig controlebezoeken, moet werk zoeken en moet een vaste verblijfplaats hebben.


Die vaste verblijfplaats had Martin, die in de gevangenis tot God kwam, gevonden in een Frans nonnenklooster. Volgens de krant De Morgen gebruikt Martin haar godsvrucht overigens vooral 'als een ticket naar de vrijheid', en is zij niet werkelijk veranderd.


Aangezien België en Frankrijk een samenwerkingsakkoord over reclassering hebben, werd de goedkeuring van Frankrijk voor Martins komst als een formaliteit gezien.


De Franse minister van Justitie Michel Mercier zei woensdag echter dat hij zich nog aan het beraden was. Hij zei het samenwerkingsakkoord te zullen naleven, maar: 'wat mij betreft heb ik niet de intentie om ja te zeggen'.


Als hij hierbij blijft, komt Martins vervroegde vrijlating in het gedrang. Zolang zij geen andere vaste verblijfplaats vindt, blijft ze waarschijnlijk in de cel. Daar zullen niet veel Belgen om rouwen. Martins vrijlating riep veel tegenstand op. Een Facebookgroep tegen haar vrijlating telde na één dag al 100 duizend leden, en enkele tientallen personen hielden dinsdag een betoging in Brussel.


Verscheidene politici pleitten ook voor een aanpassing van de wetgeving rond vervroegde vrijlating. Ze vinden het vooral onaanvaardbaar dat Martin, die in 1989 veroordeeld werd voor soortelijke feiten, officieel niet als recidiviste geboekstaaft staat.


De pedofiele seriemoordenaar Dutroux, die in 1995 en 1996 zes meisjes ontvoerde en verkrachtte en er vier vermoordde, wordt in België nog steeds als vijand nummer één gezien. Martin is voor velen een even groot monster. Vooral omdat zij de 9-jarige slachtoffertjes Julie en Mélissa in hun kooi liet verhongeren toen Dutroux drie maanden in de cel zat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden