Frankrijk werft steun voor eigen Libanon-plan

Frankrijk werpt zich op als behoeder van een verhoopt staakt-het-vuren in het zuiden van Libanon. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Hervé de Charette, die het Midden-Oosten afreist met een eigen vredesplan, moeten behalve Frankrijk ook de Verenigde Staten en eventueel enkele Europese landen erop toezien dat het staakt-het-vuren...

REUTER; AFP

Reuter, AFP

CAIRO

Het Franse plan is bedoeld om Israël en Hezbollah vast te pinnen op hun mondelinge afspraak uit 1993 om geen geweld te gebruiken tegen burgers en niet-militaire doelen.

In tegenstelling tot een Amerikaans plan verlangt het Franse voorstel niet van Hezbollah dat het een einde maakt aan zijn aanvallen op Israëlische militairen die zich in de zogeheten 'veiligheidszone' in het zuiden van Libanon bevinden. Frankrijk rept evenmin van de Israëlische eis dat Hezbollah zijn wapens inlevert, of van de Libanese eis dat Israël zich terugtrekt uit de 'veiligheidszone'.

De Libanese premier, Rafik al-Hariri, vindt het Franse plan aantrekkelijker dan dat van de Verenigde Staten. Hij zei gisteren dat hij zijn naam niet onder het Amerikaanse plan zou kunnen zetten, ook al heeft dat bepaalde goede kanten. 'Het liefst zouden wij de beste punten van beide voorstellen samenvoegen', aldus Hariri.

Ook een hoge functionaris van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken had vriendelijke woorden voor het Franse plan, dat volgens hem bedoeld is 'om een einde te maken aan de Israëlische agressie tegen Libanon'. Hij zei dat tijdens een bezoek aan Damascus, waar de regering ook 'positieve elementen' in het Franse plan ontwaarde. Iran en Syrië steunen Hezbollah.

Het diplomatieke initiatief van Hervé de Charette wordt hem overigens door de veel Europarlementariërs niet in dank afgenomen. Volgens zijn Nederlandse collega Van Mierlo dreigt De Charette met zijn solistische optreden de Europese samenwerking op buitenlands gebied 'in een ernstige crisis te storten'.

Ondanks de Israëlische luchtaanvallen en artilleriebeschietingen, die nu al zeven dagen hebben geduurd, vuurde Hezbollah woensdag in de loop van de dag dertien raketsalvo's af op het noorden van Israël. Dat waren er drie meer dan dinsdag, toen Hezbollah tien salvo's van in totaal dertig à veertig katjoesja

raketten loste.

Bij de raketaanvallen van gisteren zijn volgens Israëlische militaire bronnen twee personen licht gewond geraakt. Dat het er zo weinig zijn komt volgens de Israëlische chef-staf generaal Matan Vilnai doordat de Israëlische luchtmacht Hezbollah niet de tijd gunt om zijn mobiele raketlanceerders goed te richten. In Libanon vielen gisteren drie doden. De Libanese politie meldde bovendien dat drie hulpverleners van een met Hezbollah gelieerde organisatie gewond raakten toen hun ambulance werd beschoten door een Israëlische helikopter.

De Arabische Liga heeft de aanvallen van Israël op Libanon woensdag scherp veroordeeld. Op een spoedberaad in Caïro eisten de Arabische landen dat Israël zijn aanvallen onmiddellijk staakt en de reeds aangerichte schade vergoedt. Voorts moet Israël zijn troepen terugtrekken uit de 'veiligheidszone' in het zuiden van Libanon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden