NieuwsAvondklok Frankrijk

Frankrijk verzwaart avondklok tot half etmaal: van zes tot zes

De Franse regering gaat de avondklok vervroegen. Vanaf zaterdag zullen de Fransen vanaf zes uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends binnen moeten blijven, voor ten minste twee weken. In 25 departementen in het oosten en zuidoosten was dat al het geval. In de rest van het land ging de avondklok tot nu toe om acht uur ’s avonds in.

De Champs Elysee-laan tijdens oudejaarsavond. Er werd toen een avondklok van 20:00-6:00 uur ingevoerd. Beeld AFP
De Champs Elysee-laan tijdens oudejaarsavond. Er werd toen een avondklok van 20:00-6:00 uur ingevoerd.Beeld AFP

De avondklok werd medio december ingevoerd nadat de tweede confinement, de strenge lockdown die de Fransen anderhalve maand lang aan huis gekluisterd hield, ten einde was. Dat de maatregel nu wordt verzwaard, is volgens de regering nodig om erger – lees: een derde totale lockdown – te voorkomen. Premier Jean Castex benadrukte dat de tweede strenge lockdown en de daaropvolgende avondklok ervoor hebben gezorgd dat de scholen in Frankrijk nu open kunnen blijven, in tegenstelling tot in veel andere Europese landen.

De eerste gunstige effecten van de avondklok in de oostelijke departementen, waar de maatregel op 2 januari werd ingevoerd, zijn inmiddels zichtbaar, zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. De besmettingsgraad steeg met zo’n 14 procent in de departementen waar de avondklok werd vervroegd. In de rest van Frankrijk was de stijging gemiddeld 43 procent. Volgens de Franse media was het bovendien een uitdrukkelijke wens van president Macron om de avondklok voor heel Frankrijk gelijk te trekken. Macron zou willen voorkomen dat er ‘een Frankrijk van twee snelheden’ ontstaat.

Attest

Wie een dringende reden heeft om zich ’s avonds toch buitenshuis te begeven, moet een ondertekend attest bij zich dragen. Met dat formulier kunnen Fransen ook na zes uur ’s avonds buiten de deur werken, een opleiding volgen, een arts of apotheek bezoeken, een hulpbehoevende naaste helpen of de hond uitlaten. Ook de kinderopvangcentra mogen na zes uur open blijven. Dat geldt niet voor supermarkten en andere winkels: boodschappen doen is geen dringende reden en wordt, net als hardlopen of een ommetje maken, na zes uur ’s avonds verboden.

Het doel van de avondklok is vooral het terugdringen van het aantal ontmoetingen in de ‘amicale en familiale sfeer’, waar ongeveer een derde van alle besmettingen plaatsvindt, zei Stanislas Guerini, partijvoorzitter van regeringspartij La République en Marche. Maar er zijn ook zorgen over mogelijke averechtse effecten. Regionale politici in oostelijke departementen waarschuwden de afgelopen dagen dat de vervroegde avondklok tot dagelijkse files leidt, en op zaterdagen tot overvolle supermarkten.

De Franse regering kondigde ook verscherpte grensmaatregelen aan. Reizigers van buiten de EU hebben voortaan een negatieve PCR-test nodig om Frankrijk binnen te mogen, en moeten zeven dagen in quarantaine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden