Frankrijk verwijt Rusland wapenstilstand in Syrië te schenden

Frankrijk verwijt Rusland het door president Vladimir Poetin afgekondigde staakt-het-vuren te schenden. Premier Bernard Cazeneuve riep de Russen in een interview op te stoppen met 'dodelijke militaire operaties' en zei dat Frankrijk alles veroordeelt wat kan bijdragen aan 'een voortzetting van de strijd'.

Een man kijkt naar de brokstukken van zijn verwoeste huis in Douma, een buitenwijk van Damascus.Beeld afp

Cazeneuve maakte niet duidelijk om welke militaire operaties het gaat. Zijn woorden volgden na een onrustig weekend in verschillende delen van Syrië. Russische gevechtsvliegtuigen vielen IS-doelen aan in Dayr Kak, acht kilometer ten zuidwesten van het IS-bolwerk al-Bab. Daarbij zouden volgens Turkije 22 militanten zijn gedood. Ook de Turkse luchtmacht viel doelen in de regio aan. De Turken zijn al vier maanden bezig met een operatie in de grensregio. Hun doel is tweeledig: IS verdrijven en de opmars van Koerdische strijders stuiten.

Over het bestand, dat donderdagnacht inging na een akkoord tussen Rusland en Turkije, bestaat onduidelijkheid tussen de strijdende partijen. Volgens het Syrische leger is de rebellengroep Jabhat Fatah al-Sham, voorheen bekend als het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra, uitgesloten van het staakt-het-vuren. De rebellen beweren juist dat Jabhat Fatah al-Sham er wel deel van uitmaakt en dus niet aangevallen mag worden. De partijen zijn het er wel over eens dat de strijd tegen terreurgroep IS voortgezet mag worden.

Ontbinden

Rebellen dreigden zaterdag het bestand te ontbinden als regeringstroepen niet ophouden met het bestoken van Jabhat Fatah al-Sham in Wadi Barada, een bergachtige regio in de buurt van de hoofdstad Damascus. Het Syrische leger voert al meer dan een week luchtaanvallen uit op het gebied in een poging de rebellen daar te verdrijven. Volgens het Syrische leger zijn sinds zaterdag 1.300 burgers vanuit Wadi Barada overgebracht naar veiliger gebied.

De aanvallen op Wadi Baradi hebben ook gevolgen voor de watertoevoer naar de hoofdstad Damascus. Een waterbron en een waterverwerkingsbedrijf zijn door de aanvallen geraakt, waardoor de hoofdstad al ruim twee weken kampt met een watertekort. De regering beschuldigt de rebellen ervan het water te hebben vervuild met brandstof.

Ook in de door de regering gecontroleerde havenstad Tartous was het afgelopen weekend onrustig. Twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op tijdens de Nieuwjaarsviering op de boulevard. Ze doodden twee veiligheidsagenten die de mannen benaderden omdat ze zich verdacht gedroegen.

De Franse premier Cazeneuve sprak de hoop uit dat het staakt-het-vuren stand zal houden 'door gesprekken tussen de afzonderlijke Syrische troepen'. Later deze maand staan er vredesgesprekken op het programma in de Kazachse hoofdstad Astana. De Verenigde Staten en de Verenigde Naties zijn uitgesloten van de gesprekken.

Inwoners van Damascus vullen jerrycans met water nadat er tekorten zijn ontstaan door aanvallen op Wadi Barada.Beeld epa

Broze wapenstilstand

'Rust' in Syrië, maar voor hoelang?
Het jongste staakt-het-vuren in Syrië lijkt grotendeels stand te houden. Toch is succes allerminst verzekerd, schrijft Rob Vreeken in deze analyse. Een van de problemen met het staakt-het-vuren is hoe 'gelieerd' moet worden opgevat. Het slagveld van de burgeroorlog telt honderden gewapende groepen, vaak in slechts één stad of provincie opererend, waarvan de ideologische richting onduidelijk is. De meeste beroepen zich op een militante vorm van de islam en werken met andere groepen samen al naargelang het uitkomt, ook met het vroegere Al-Nusra.

Veiligheidsraad steunt inspanningen Rusland en Turkije
Zaterdag schaarde de VN-veiligheidsraad zich unaniem achter de door Rusland en Turkije ingediende resolutie. De beide landen willen een einde maken aan het geweld in Syrië en de weg vrijmaken voor vredesonderhandelingen, aldus het door hen ingediende plan.

Russen zetten VS buitenspel in Syrië
Wat de Verenigde Naties (VN) in drie slopende rondes van maandenlange vredesonderhandelingen niet is gelukt, proberen Rusland, Turkije en Iran nu op eigen houtje, zonder hulp van de verdere internationale gemeenschap: na ruim vijf jaar de burgeroorlog in Syrië beëindigen. Is dit grootspraak of een haalbaar initiatief?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden