Frankrijk treurt en nog het meest om Zinedine Zidane

De teleurstelling is groot in het afgeladen café in een zijstraat van de Champs-Elysées. Maar ook weer niet heel groot....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Hij krijgt bijval van Arnelle, een 32-jarige consultant. ‘Wanneer ze morgen naar Parijs komen, gaan we ze toch met zijn allen toejuichen’, zegt ze berustend, terwijl ze met vrienden het café uitloopt.

‘We gaan toch een klein feestje vieren, we hebben een prachtig WK achter de rug’, zegt Greg, een 34-jarige cd-verkoper. Zijn gedachten gaan vooral uit naar Zinedine Zidane. De rode kaart, die was terecht. Maar jammer was het natuurlijk wel. ‘Zinedine kun je alleen met de allergrootste spelers vergelijken, met Pele en met Maradona. Hij moet morgen bovenop de Arc de Triomphe staan. Alleen zo kan iedereen afscheid van hem nemen.’

Maar niet iedereen deelt zijn mening. ‘Dit is heel erg. Anderen verbergen misschien hun teleurstelling, maar dat kan ik niet’, zegt Aude (17), met verstikte stem.

President Jacques Chirac zei in een tv-interview na afloop niet te hebben begrepen waarom Zidane de rode kaart kreeg en sprak zijn bewondering uit voor een sportman ‘die Frankrijk eervol heeft gediend’. Hij zag geen reden voor teleurstelling vanwege het bereiken van de finale. Maandag zal hij de selectie op zijn Elysée-paleisontvangen.

Om drie uur ’s middags was het feest op de Champs-Elysées al ingezet. Er werd op straat tussen de auto’s gedanst, met vlaggen gezwaaid en grimeurs verdienden goed geld met het aanbrengen van vlaggetjes op gezichten en navels. Maar bovenal werd er onder begeleiding van trommels hard gezongen, afwisselend Allez les bleus en Zizou, Zizou. De man die zijn ‘laatste ballet’ gaat opvoeren, is overal te zien, metershoog op de Champs-Elysées. Frankrijk is in de ban van ‘Zidanomania’. Dat hij twee weken geleden door velen nog als traag en oud werd bespot, wil iedereen vergeten.

Het volkslied wordt in het café uit volle borst meegezongen – handen op het hart, vuisten in de lucht. Wanneer Zidane na vijf minuten zijn penalty benut, wordt men gek. Sommigen proberen al het pesterige ‘waar zijn toch die Italianen?’, maar de gelijkmaker hakt erin. In de rust zijn de gezichten omgeslagen. ‘Vooral fysiek zijn die Italianen erg sterk’, is de conclusie onder de cafégangers.

Voor het begin van de verlenging wordt spontaan het volkslied ingezet. Dan volgen de dompers. Eerst de rode kaart voor Zidane en vervolgens de ‘mislukte’ strafschoppenserie. ‘Zijn afscheid is een succes’, houdt Christophe, een 32-jarige sportschoolmedewerker, vol. Maar de Champs-Elysées blijft vanavond leeg. En of het Stade de France wordt omgedoopt in Stade Zinedine Zidane is onzeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden