Frankrijk stopt drie maanden met productie foie gras

Frankrijk heeft de productie van foie gras, de vetgemeste levers van eenden en ganzen, voor drie maanden stilgelegd. Slachthuizen en boerenbedrijven in achttien departementen in het zuidwesten van het land mogen tot 15 augustus geen eenden en ganzen gedwongen voeden en slachten. Producenten van de omstreden delicatesse waarschuwen voor een miljoenenverlies.

null Beeld getty
Beeld getty

De productiestop van foie gras volgt op de ontdekking vorig jaar november van de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N1 op een kippenboerderij in de Dordogne. Deze vogelgriep variant is vrijwel dodelijk voor vogels.

Mensen raken moeilijker besmet, maar als dat gebeurt kan dat in ruim de helft van de gevallen fataal zijn, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Mensen kunnen besmet raken met H5N1 als ze door bijvoorbeeld hun werk in nauw contact staan met gevogelte.

9 miljoen eenden en ganzen minder

Het Franse ministerie van landbouw heeft een bedrag van 130 miljoen euro compensatie toegezegd voor de verwachte inkomstenderving. Marie Pierre Pé, zegsvrouw van de Franse federatie van producenten (Cifog), heeft echter al laten weten dat mogelijk 4.000 arbeidsplaatsen verloren zouden kunnen gaan.

'Deze onderbreking van de productie brengt geldproblemen: extra loonkosten vanwege de tijdelijke werkloosheid van ongeveer 4.000 werknemers, maar ook vaste kosten die betaald zullen moeten ondanks het feit dat wij in deze periode geen inkomsten hebben', aldus Pé tegenover de Franse krant Le Figaro.

De productiestop betekent ook dat zo'n negen miljoen eenden en ganzen minder op de markt zullen komen. Hierdoor zal de prijs van foie gras 'onvermijdelijk omhoog gaan', waarschuwen producenten. Dat geldt ook voor andere typische lekkernijen die van eend zijn gemaakt zoals magrets de canards (eendenborst) en confits de canards (gekonfijte eendenbout).

Dierenwelzijn

De producenten in het zuidwesten van Frankrijk zijn goed voor ruim 70 procent van de totale productie van foie gras in het land. Frankrijk produceert ongeveer 75 procent van het totale aanbod van foie gras in de wereld. Andere belangrijke producenten van de vetgemeste levers van eenden en ganzen zijn onder meer Hongarije en Spanje.

Foie gras is misschien wel een van de meest omstreden soorten eten. Liefhebbers van culinaire tradities roemen de foie gras die geserveerd in plakjes als voorgerecht, bij een hoofdgerecht en zelfs als toetje kan worden gegeten. Dierenwelzijnsorganisaties als PETA zijn weer fel gekant tegen de manier waarop, vooral in Frankrijk, de ganzen en eenden worden vetgemest om foie gras te krijgen.

Dit gebeurt meestal door dwangvoeding, de zogenoemde gavage. Een gemotoriseerde pomp spuit enkele malen per dag maïspap in de kelen van de eenden en de ganzen. Een richtlijn van de Raad van Europa verbiedt deze productie van foie gras niet, maar moedigt landen wel aan onderzoek te doen naar de welzijnsaspecten en naar alternatieve methoden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden