Frankrijk: stop geruzie over hulp

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner heeft regeringen en hulporganisaties maandag opgeroepen te stoppen met ruziën over de problemen bij de hulpverlening aan Haïti.

‘Men wil altijd dat zijn vliegtuig als eerste landt’, zei Kouchner op de Franse radio na felle kritiek van onder andere Artsen zonder Grenzen op de gebrekkige hulpverlening. Kouchner: ‘Wat belangrijk is, is het lot van de Haïtianen.’

De oproep van de Franse bewindsman volgt op een soortgelijk beroep dat de Haïtiaanse president René Préval had gedaan op de internationale hulpverleners. ‘Dit is een uitzonderlijk moeilijke situatie’, aldus Préval. ‘We moeten kalm blijven om alles te coördineren en niet met beschuldigingen naar elkaar gooien.’

Noodklok

De VN luidden maandag de noodklok over de problemen bij de aanvoer en distributie van de hulp. Volgens OCHA, de VN-organisatie die humanitaire hulp coördineert, kunnen de komende twee dagen geen extra hulpleveranties naar Haïti worden gevlogen vanwege de enorme overbelasting van het vlieg- en wegverkeer.

Ook zou er geen opslagruimte meer zijn voor nieuwe hulpgoederen. Volgens het in Genève gevestigde Artsen zonder Grenzen (AzG) ‘zijn er weinig tekenen van een behoorlijke distributie van de hulp’, bijna een week na de aardbeving. De organisatie wijt dit vooral aan de logistieke problemen op de luchthaven die door het Amerikaanse leger is overgenomen.

Medische hulpvluchten prioriteit

AzG heeft er bij de Amerikanen op aangedrongen hulpvluchten met medische apparatuur en personeel prioriteit te geven. Een vliegtuig van de organisatie met een chirurgisch veldhospitaal mocht zondag niet in Port-au-Prince landen. Volgens AzG en het Amerikaanse leger was dit wel toegezegd. Het toestel werd omgeleid naar de Dominicaanse Republiek.

Al het materiaal moest over de weg naar Haïti worden vervoerd. Een tweede vliegtuig met de rest van het opblaasbare veldhospitaal, dat een capaciteit heeft van honderd bedden, zou maandag vertrekken. ‘Duizenden gewonden wachten in de stad op spoedeisende operaties’, aldus de hulporganisatie over de nodeloze vertraging.

Logistieke problemen

Ook de hulporganisatie CARE, die 38 ton biscuits wil distribueren in afgelegen gebieden, hekelt de logistieke problemen. Het Wereldvoedsel Programma van de VN bereikte zondag 60 duizend slachtoffers, van de bijna 3 miljoen getroffen Haïtianen. Binnen een maand moeten volgens de VN 2 miljoen mensen worden bereikt.

De Amerikaanse commandant in Haïti, luitenant-generaal Ken Keen, erkent dat de aanvoer via de luchthaven een probleem is. Dagelijks kunnen er honderd toestellen landen. ‘We werken hard aan alternatieven om het land binnen te komen’, aldus Keen, wijzend op pogingen de haven op te knappen.

Een groep evacués gaat op de luchthaven van Port-au-Prince aan boord van een toestel van de Amerikaanse luchtmacht. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden