Frankrijk stelt vredesmacht voor in Oost-Tsjaad en CAR

Frankrijk heeft in de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie gepresenteerd voor een vredesmacht van EU-troepen en VN-politie in Oost-Tsjaad en het noordoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR)....

AP

De nieuwe Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Jean-Maurice Ripert, zei te hopen dat de Veiligheidsraad het ontwerp donderdag zal goedkeuren en dat de EU-ministerraad op 17 september zal instemmen. De Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur Alejandro Wolff verklaarde zijn steun aan het voorstel, maar stelde ook vragen over de relatie tussen de EU, de VN en de Tsjaadse regering, de rol van de vredesmacht, de duur van het mandaat en "wat daarna volgt". Ripert zei dat de EU-troepen en VN-politieagenten waarschijnlijk worden afgelost door een VN-vredesmacht.

De Tsjaadse president Idriss Déby torpedeerde aanvankelijk een voorstel van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, voor een VN-vredesleger. De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner wist Déby in juni evenwel over te halen in te stemmen met de stationering van een EU-korps.

Er wordt nu gedacht aan een drieduizend man tellende vredesmacht, die zou moeten bestaan uit: ten eerste een EU-korps, ten tweede een Tsjaadse politie-eenheid voor ordehandhaving in vluchtelingenkampen, steden en gebieden met veel ontheemden, en ten derde zo'n driehonderd VN-functionarissen - politietroepen, verbindingsofficieren en experts op terreinen als mensenrechten, civiele zaken en recht.

In Oost-Tsjaad verblijven ongeveer 400.000 vluchtelingen, in het noordoosten van de CAR ongeveer 200.000. De Veiligheidsraad heeft al ingestemd met de stationering van een 26.000 man tellend, gezamenlijk korps van de Afrikaanse Unie en de VN in Darfur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden