Frankrijk start onderzoek naar oorlogsmisdaden Assad

Frankrijk is een strafonderzoek gestart tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, dat zich tussen 2011 en 2013 schuldig zou hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Een Syrische vrouw zit bij het graf van haar zoon. Beeld afp

Het vooronderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden is al op 15 september geopend. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius beklemtoonde dinsdag vanuit New York dat 'het de verantwoordelijkheid (van Frankrijk) is om te handelen tegen straffeloosheid'.

Het onderzoek is gebaseerd op de getuigenis van 'Caesar', een voormalig fotograaf van de Syrische militaire politie die in juli 2013 het land ontvluchtte, en daarbij 55 duizend foto's van zo'n 11 duizend verschillende gemartelde Syriërs het land uit smokkelde.

Caesar was tot aan het begin van de burgeroorlog in 2011 werkzaam als fotograaf van plaats delicten, maar zag zijn werkzaamheden veranderen naar het vastleggen van geëxecuteerde rebellen. In het militaire ziekenhuis waar hij werkzaam was fotografeerde hij zo'n vijftig lichamen per dag.

Een man kijkt naar de foto's van Caesar die tentoongesteld staan in het hoofdkantoor van de VN in New York. Beeld reuters
Beeld reuters

Verplicht

Buitenlandse Zaken in Frankrijk maakte de procureur van Parijs attent op artikel 40 van de Franse strafprocedure. Daarin staat dat elke overheid verplicht is om aan Justitie informatie over een misdaad of een delict waarvan ze kennis heeft, over te dragen.

De onderzoekers van het centrale agentschap voor de strijd tegen misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden (OCLCHGCG) leiden het onderzoek. Het is nog even de vraag of het onderzoek door kan gaan in Frankrijk; enkel als een Fransman of een Franse Syriër tot de afgebeelde slachtoffers behoord, mag het onderzoek worden uitgevoerd.

Op de VN-top in New York gaat het deze week veelvuldig over de Syrische burgeroorlog en een oplossing daarvan. Een groot gedeelte van de Westerse landen, inclusief Frankrijk en de VS, dringt erop aan dat een oplossing voor het conflict in Syrië niet mogelijk is zolang Assad aan de macht is. Rusland daarentegen blijft van mening dat het regime in stand moet worden gehouden.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.