Frankrijk staakt tegen regeringsbeleid

De oproep van alle grote vakbondsfederaties tot een algemene staking in Frankrijk wordt goed gevolgd. Naar verwachting zijn vier op de tien hoge snelheidstreinen in het land uitgevallen, op vliegvelden hebben reizigers te maken met grote vertragingen...

Met het uitroepen van de staking protesteren de bonden tegen het sociale beleid van de regering, de vermindering van koopkracht en het verlies van sociale verworvenheden. Ook is er onvreden over de niet aflatende werkloosheid en het schrappen van arbeidsplaatsen, zowel onder ambtenaren en trendvolgers als in de privé-sector.

Op de grote Parijse vliegvelden moet rekening worden gehouden met grote vertragingen. Op Orly zijn dinsdag 175 vluchten geschrapt, op het vliegveld Charles-de-Gaulle ten noorden van Parijs 212. Dat geldt hoofdzakelijk nationale en middellange vluchten, de intercontinentale zijn bijna allemaal gehandhaafd.

In de Parijse regio houden bussen, metro's en regionale treinen zich redelijk aan een minimumdienstregeling. Ongeveer 35 procent van treinen, bussen en metro's rijdt. De bonden hadden grote weerstand tegen zo'n minimumregeling die zij zien als een beperking van het stakingsrecht. Maar als dat niet gebeurt, riskeren SNCF en RATP (de treinen en het regionaal openbaar vervoer) enorme boetes, die kunnen oplopen tot 1 miljoen euro per dag, eventueel te verhalen op de bonden en de stakers.

Anders is het in een aantal andere grote steden in Frankrijk die zich daar (nog) niet aan hoeven te houden. In het Noord-Franse Lille rijdt geen enkele bus, omdat de bonden de depots blokkeren. In het zuiden geldt hetzelfde voor Toulouse en in Marseille rijden maar zes bussen van de 213.

Kranten zijn er bijna niet, evenmin als post. Bij het landelijk elektriciteitsbedrijf EDF wordt ook gestaakt en dat heeft de productie met 8 procent teruggebracht. Veel scholen zijn gesloten, omdat ongeveer de helft van de leerkrachten van plan is in de loop van de dag mee te lopen in een van de 150 geplande demonstraties in heel het land. De bonden verwachten een opkomst van ruim een miljoen betogers.

Op de publieke radio- en televisiezenders worden slechts enkele nieuwsuitzendingen uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.