Frankrijk staakt ook weekeinde nog door

Het einde van de stakingen van het openbaar vervoer in Frankrijk is nog niet in zicht. Weliswaar neemt het aantal stakers per dag af (vrijdag 33 procent bij de spoorwegen en 23 procent bij de Parijse metro), toch zal ook dit weekeinde de dienstregeling van treinen, bussen en metro...

Wel ontstaan er scheuren in het front van de vakbonden. De CFDT, een van de kleinere spoorwegbonden, roept zijn leden op weer aan het werk te gaan.

Vakbonden en overheid zijn de afgelopen dagen niet dichter bij elkaar gekomen. De regering heeft ingestemd met het voorstel voor een nieuwe ronde onderhandelingen tussen werkgevers, werknemers en overheid, maar vindt dat het gesprek niet kan beginnen zolang er gestaakt wordt.

De vakbonden willen een eerste gesprek waarin wordt aangegeven wat de bandbreedte van de onderhandelingen zal zijn. De regering heeft al aangegeven dat de harde kern van de maatregelen – pensioen na veertig arbeidsjaren voor iedereen, dus ook voor spoorwegpersoneel – niet ter discussie staan. Het afschaffen van de régimes speciaux – de uitzonderingsregel die spoorwegpersoneel recht geeft op vervroegd pensioen – was een van de punten in het verkiezingsprogramma van Sarkozy.

Het lijkt erop dat de leiding van de grote bonden gehoor geeft aan de roep van de basis, waarvan een harde kern telkens voor voortzetting van de acties stemt. Een verlenging van de acties tot dinsdag 20 november komt daarmee in zicht. Dan staakt een deel van de ambtenaren. Vooral in het onderwijs en bij de post worden dan acties verwacht. Als beide acties samenvallen kan dat nieuwe brandstof aan de staking in het openbaar vervoer geven.

Ook de acties van de studenten, die protesteren tegen een wet die de zelfstandigheid van de universiteiten vergroot, duren voort. Op ongeveer de helft van de ruim tachtig Franse universiteiten werd gisteren actie gevoerd.

Boven deze staking hangt het angstscenario van 1998, toen drie weken werd gestaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden